Allt om Vetenskap

10 artiklar

Gustavianum för kungar, konstälskare, studenter och småbarn

Gustavianum är Uppsala universitets äldsta byggnad och hem för universitetets samlingar av konst, kulturföremål och vetenskapshistoria. Efter nästan fem års renovering har museet återöppnat med klimatanpassade utställningsmiljöer som ska göra det möjligt att både bevara och visa kulturarvet – för alla. Pia Cederholm tar del av en omsorgsfullt och kunnigt tillrättalagd utställningsupplevelse med många guldkorn.

Tonsäkert om framtidens människa i The Cell

I Tekniska museets nya centrala filial ”The Cell” bjuds besökarna in till en bred diskussion om människan och tekniken i framtiden. I den nya runda byggnaden i Hagastaden, i anslutning till Karolinska Institutet och ögonsjukhuset, klingar namnet The Cell helt rätt. Här bedrivs en verksamhet som väcker existentiella frågor och föder nya tankar, som likt celler delas vidare, människor emellan.

Mellan svarta hål och frusna poler

I Nikolaj Kunsthal, före detta Nikolaj Kirke i Köpenhamn, pågår två utställningar som bägge handlar om kaos och kosmos, fjärran och nära, oändligt och ändligt, tyngdkraft och viktlöshet, ljus och mörker, allt det som vi inte kan bestämma över men som ger oss mening. Här representerat och gestaltat som två rumsliga antiteser, till synes en utställning för vuxna och en utställning för barn. Vilken är till vem? Hur kan verk spränga gränser och konst bli utgångspunkt för förmedling? frågar sig Tove Alderin.

Grovjobb som gav strålande resultat

Inte vet jag vilken målgrupp Nobelmuseet vänder sig till med sin utställning om ”ikonen” Marie Curie. Men mig passade den perfekt. Jag hade just läst läsa-lätt boken Marie Curie. Forskaren som sprängde gränser och gläder mig redan i entrén över att återse Madame Curie (spelad av Gunilla Röör) stå och svettas över en jättegryta med pechblände som hon mödosamt rör om med ett järnspett lika högt som hon själv. Ur 10 ton pechblände-slagg lyckades hon under tre års tid isolera ett tiondels gram radium!