Utställningskritik #2 2025
Välkomna till vårens andra nummer av Utställningskritik, fullmatat med utställningsrecensioner och essäer om museer och utställningar.
Välkomna till vårens andra nummer av Utställningskritik, fullmatat med utställningsrecensioner och essäer om museer och utställningar.
Kulturarv angrips i Ukraina och Gaza. Donald Trump avskedar chefen för National Archives och försöker lägga ned musei- och biblioteksmyndigheten IMLS. Tillgången till kulturarv, kulturyttringar och utbildning skrämmer de auktoritära ledarna; varför skulle de annars ge sig på museer, bibliotek och kulturmiljöer?
Museiåret 2024 är till ända. I 28 publicerade recensioner har våra läsare kunnat hålla sig uppdaterade kring återöppnade museer, nya basutställningar och det ständiga flödet av tillfälliga utställningar på svenska museer. I detta årets femte nummer har våra skribenter besökt Bildmuseet i Umeå, ArkDes i Stockholm, Järnvägsmuseet i Gävle och Upplandsmuseet i Uppsala.
Följ med på en tur genom Museisverige! I detta nummer går resan till Uppsala, Visby, Stockholm och Borås, med avstickare till franska Arles och 1910-talets London. Recensioner varvas som vanligt med debattartiklar och essäer.
I detta årets tredje nummer av Utställningskritik bjuds det på ett flertal recensioner av aktuella utställningar kompletterat med museidebatt, guldprisutdelning och mer utforskande texter om museologi och miljöhumaniora. Kanske lite sommarläsning för dig som inte hann ta del av alla artiklar under våren?
Hur ska museer ta sig an ekonomiska svårigheter, nå nya målgrupper och skapa relevanta upplevelser utifrån vad som är aktuellt …
Varje ny utställning blir en årsring i ett museums längre historia. Välbekanta samlingar kan visas på annorlunda sätt och betraktas ur nya perspektiv. Att museer behöver förhålla sig till sin historia framstår tydligt i några av recensionerna ur detta årets första nummer.
Svampar, mode, arkeologiska fynd och motståndskraft. Det är bara några av ämnena i de utställningar som recenserats i årets sista nummer av Utställningskritik. Relationer mellan konst och vetenskap, fakta och fiktion samt upplevelse och kunskapsförmedling är återkommande ämnen i utställningsvärlden. Även så i detta nummer!
Vad är ett museum? Flera artiklar i Utställningskritik #4 2023 närmar sig frågan från olika håll. Detta årets fjärde nummer av Utställningskritik är Stockholmscentrerat (vi lovar att snart återvända till övriga landet, flera texter är på gång!) men innehåller också några internationella utblickar. Mycket nöje!
En regnig svensk sommar går mot sitt slut. Regn är museiväder och de första pressmeddelandena om besöksrekord har redan skickats ut. De senaste veckornas extrema skyfall är samtidigt ett varnande exempel på hur de accelererande klimatförändringarna påverkar samhället redan idag. Räkna med fler texter om hållbarhetsfrågor och musei- och utställningsverksamhet framöver!
Utställningsvåren närmar sig sitt slut och snart väntar en sommar förhoppningsvis fylld med museibesök. Kanske hittar du inspiration till nästa museiutflykt här i Utställningskritik?
I detta första nummer för 2023 ryms artiklar publicerade i januari, februari och mars. Våra skribenter rapporterar från Göteborg (gånger tre!), Linköping, Lund, Stockholm, Visby, Berlin och Neapel.
Ett händelserikt utställningsår går mot sitt slut. I efterdyningarna av coronapandemin har fokus istället förskjutits till en orolig omvärld med rysk invasion av Ukraina, en ökande inflation och inte minst ett maktskifte som inledningsvis resulterat i avskaffad fri entré till statliga museer från årsskiftet. Parallellt med detta har ett stort antal utställningar och andra publika aktiviteter ägt rum runt om på svenska museer.
Välkommen till höstens första nummer av Utställningskritik! Följ med våra skribenter till Norrköping, Skokloster, Skärhamn, Stockholm, Paris och Prag för att ta del av aktuella diskussioner och ämnen i museisektorn, omslutande upplevelser och påkostade utställningsproduktioner.
Välkomna till årets tredje nummer av Utställningskritik! Tidskriftens skribenter har besökt museer i Lidköping, Stockholm, Lund, Göteborg, Uppsala, Nyköping och Köpenhamn för att rapportera från nya utställningar och återöppnade museer.