Guldpriset

UtställningsEstetiskt Forum delar sedan 2011 ut ett guldpris. Ett pris som uppmärksammar originalitet och uppfinningsrikedom inom någon särskild aspekt av utställningsmediet.

Årets guldarm 2024

UtställningsEstetiskt Forums Guldpris 2024 tilldelas Hans Lindholm Öjmyr, tidigare länsmuseichef och landsantikvarie på Länsmuseet Gävleborg. Han är numera museichef för Dansmuseet.

Motiveringen lyder:

Armlängds avstånd är inte bara en förutsättning för en fri och levande museisektor utan också avgörande för att kunna göra tankeväckande, ifrågasättande och avslöjande utställningar. Vi har sett flera exempel på hur denna frihet hotats på senare tid. I Norrköping, Ystad och Gävle för att nämna några platser. Dåvarande Landsantikvarien Hans Öjmyr tog striden och med sitt förkroppsligande av vad en armlängd kan vara så sågs han, segrade och gick vidare i dansens virvlar!

Ditt civilkurage och din principfasta hållning hoppas vi ska inspirera hela sektorn. Därför delar UtställningsEstetiskt forum ut årets Guldpris till Dig Hans!

Årets guldklocka 2021

Utställningskritikern Eva Bäckstedt tilldelas utmärkelsen Årets Guldklocka 2021.

Med grundliga granskningar och träffsäkra skildringar visar Eva Bäckstedt att kritik är så mycket mer än tycke och smak. I sin gärning som utställningskritiker har hon med skarpa ögon och outtröttlig penna förmedlat kunskap och skapat intresse för aktuella utställningar, samtidigt som hon har bidragit till fördjupad analys av landets kulturhistoriska museer. Med härliga hyllningar och svidande sågningar skärper hon våra sinnen och får känslor att svalla. Oavsett om vi håller med eller inte ger hon oss möjlighet att reflektera med fördjupad kunskap och vidgade perspektiv. För lång och trogen tjänst och en pionjärinsats inom svensk utställningskritik går Årets Guldklocka till Eva Bäckstedt.


Årets guldgruva 2020

Nordiska museet tar emot Årets guldpris 2020. Fotograf: Utställningskritik

Nordiska museets barnutställning Tidsvalvet tilldelas utmärkelsen Årets Guldgruva 2020.

Genom ett av valven på Nordiska museet öppnas ett eget universum – för barn och om barn. Med suggestiva miljöer och personligt tilltal bjuds de yngre besökarna in till en resa i tiden, och får i uppdrag att hjälpa till att rädda barns berättelser i historien. Mängder av föremål, berättelser och fotografier ur museets samlingar som inte använts tidigare presenteras tillsammans med interaktiva speglar, filmer och spökhistorier. Dessutom finns det möjlighet att själv bidra med egna minnen. Genom att ta barnen på allvar, både som historiska aktörer och som levande målgrupp, drar Nordiska museet upp en horisont för en ny generation av barnutställningar. Med Tidsvalvet har en lekfull och innehållsbaserad metod utarbetats, med potential att utveckla utställningen som medium – för alla åldrar.

Årets guldgarderob 2019

Maja Björk Lindahl tar emot Årets guldpris 2019
Utställningsproducent Maja Björk Lindahl tar emot Årets guldpris 2019. Fotograf: Marie Wettmark

Göteborgs stadsmuseum tilldelas utmärkelsen Årets guldgarderob 2019 för utställningen Göteborgs garderob.

Göteborgs stadsmuseum har hittat ett helt utställningskoncept i de egna samlingarna. Utställningen Göteborgs garderob låter oss möta sömnadskonst på högsta nivå i bländande sidenklänningar och elegant skurna dräkter, men också vardagens kläder – baddräkter, underkläder och barnplagg. Museet utvecklar metoderna för att låta de egna samlingarna styra innehållet och berättar stadens historia ur flera perspektiv. Från lokala fabriker och sömmerskor via välsorterade butiker till kunder ur olika samhällsskikt, såväl hembiträden som grevinnor. Utställningen har ett intimt och personligt tilltal, vi får utforska samlingarna som man upptäcker en välordnad garderob, och besökaren bjuds också in att klä ut sig, fantisera och leka. Att använda och återanvända det vi lagt undan i garderober och förråd ligger rätt i tiden, även för museer.

Årets guldljud 2018

Illustration: Stina Wirsén

Armémuseum tilldelas utmärkelsen Årets guldljud 2018 för utställningen Segerns pris.

Med hjälp av ljud transporteras besökaren tillbaka till Stockholm den 21 augusti 1701 och segerparaden efter slaget vid Narva. Genom att föra samman historiker, musikvetare, ljudproducenter och musiker har Armémuseum skapat en suggestiv ljudbild med vetenskapligt djup. Med historiskt ljud från folkliv, pukor, kanoner, måsar och ekon till stöveltramp och segermusik lyfts museiupplevelsen till en ny nivå – sinnena aktiveras och ger besökaren ökad kunskap.


Tidigare priser

  • Årets guldpris 2017 tilldelas Skogsmuseet i Lycksele för katalogen till utställningen UTSIKTER – så långt ögat når.
  • Årets guldpris 2016 tilldelas Riksutställningar.
  • Årets pris – Guldtråd 2015 tilldelas K.A. Almgren sidenväveri och museum.
  • Årets pris – Guldform 2014 tilldelas formgivare Björn Ed, som i mer än 50 år gjort avtryck i många av landets museer och betytt mycket för utvecklingen av Utställningssverige.
  • Årets pris, guldmotor 2013 får Gunilla Stenberg, chef på Hälsinglands museum. År efter år har Gunilla Stenberg ansvarat för ett museum där den ena välgjorda utställningen efter den andra tagit form. 
  • För utställningen August. En djefla utställning på Liljevalchs i Stockholm får Ulla Kassius i egenskap av scenograf UEForums pris Årets guldtext 2012.
  • För utställningen Älvsnabben – drömmen om ett annat Göteborg får konstnären och musikern Isak Eldh och författaren och kulturjournalisten Magnus Haglund, båda verksamma i Göteborg, UEForums pris Årets guldrum 2011 för sin utställning.
  • 2011 får Torbjörn Lenskog med utställningen Saker och ting mellan liv och död på Armémuseum i Stockholm UEForums pris Årets guldmonter 2010.

Om Guldpriset i Arkivet