Utställningskritikern Eva Bäckstedt får Årets Guldklocka

Utställningskritikern och kulturjournalisten Eva Bäckstedt hyllas för sina pionjärinsatser inom svensk utställningskritik under en prisceremoni idag 30 september 2022, när hon tar emot priset Årets Guldklocka. Bakom priset står föreningen UtställningsEstetiskt Forum, UEForum, som ger ut den digitala tidskriften Utställningskritik. Juryns motivering lyder som följer:

Med grundliga granskningar och träffsäkra skildringar visar Eva Bäckstedt att kritik är så mycket mer än tycke och smak. I sin gärning som utställningskritiker har hon med skarpa ögon och outtröttlig penna förmedlat kunskap och skapat intresse för aktuella utställningar, samtidigt som hon har bidragit till fördjupad analys av landets kulturhistoriska museer. Med härliga hyllningar och svidande sågningar skärper hon våra sinnen och får känslor att svalla. Oavsett om vi håller med eller inte ger hon oss möjlighet att reflektera med fördjupad kunskap och vidgade perspektiv. För lång och trogen tjänst och en pionjärinsats inom svensk utställningskritik går Årets Guldklocka till Eva Bäckstedt.

Guldpriset delas ut årligen av föreningen UtställningsEstetiskt Forum för att uppmärksamma någon särskild aspekt av utställningsmediet. Guldprisjuryn utgörs av föreningens styrelse som på detta sätt vill uppmärksamma estetisk kvalitet, originalitet och uppfinningsrikedom i natur- och kulturhistoriska utställningar.

Eva Bäckstedt är mottagare av utmärkelsen Årets Guldklocka. Foto: Eva Bäckstedt.

Eva Bäckstedt är journalist som under lång tid bevakat kultur- och museifrågor. Sedan nästan två decennier har Bäckstedt skrivit recensioner om främst kulturhistoriska utställningar i Svenska Dagbladet.

Utställningskritik är Sveriges enda tidskrift om museer och utställningskritik. Nättidskriften granskar och bevakar utställningsverksamhet, aktuella museifrågor och ger internationella utblickar. Utställningskritik drivs av den ideella föreningen UtställningsEstetiskt Forum, som bildades 2005.

För frågor, kontakta ordförande Liza Carlefred: lizacarlefred@ueforum.se, 072-4545593.


De två senaste pristagarna är Nordiska museets barnutställning Tidsvalvet som tilldelades utmärkelsen Årets Guldgruva (2021) och Göteborgs stadsmuseum som tilldelades utmärkelsen Årets guldgarderob för utställningen Göteborgs garderob (2020). Mer om Guldpriset.


Mer i Utställningskritik: på museernas vårmöte 2021 arrangerade UtställningsEstetiskt Forum panelsamtalet ”Utställningar behöver kritik”. Medverkade gjorde Eva Bäckstedt, Susanne Fessé, Klas Grinell och Patrik Steorn. Ta del av samtalet.