I H.C. Andersens hus växer förståelsen fram ur gestaltningen
En urban omdaning banade vägen för ett helt nytt museum om den danske nationalskalden H.C. Andersen. Mårten Janson lät sig förföras av berättelser, decoupage och blomsterängar i Odense.
En urban omdaning banade vägen för ett helt nytt museum om den danske nationalskalden H.C. Andersen. Mårten Janson lät sig förföras av berättelser, decoupage och blomsterängar i Odense.
”Storytellers” med brokig bakgrund involverar visningsbesökarna att reflektera kring historien, nuet och framtiden på Tenement Museum i New York. Sofia Dahlquist är imponerad av upplägget och ser fram emot en kommande utställning med ytterligare vidgade perspektiv.
Utställningsrummet stjäl showen på gatukonst- och grafittimuseet Straat i Amsterdam, vinnare av nederländska Årets Museum 2021. Bland ett stort antal stereotypa verk hittar Irène Karlbom Häll ändå några favoriter, och rekommenderar ett besök för den konstintresserade som reser med barn och unga.
Vartannat år hålls världens största arkitekturutställning i Venedig. Formatet i sig är ett pågående experiment – men vad är det som testas? Carin Kallenberg besöker en arkitekturbiennal som ställer högre krav på besökaren än vanligt, men som elegant knyts ihop av huvudcuratorn Lesley Lokko.
The Palestinian Museum i Birzeit tar sig an långa tidsperspektiv och palestinskt kulturarv, medan det närliggande universitetsmuseet breddat utbudet från etnografiska samlingar till samtidskonst. Anna Maria Höglund Holm rapporterar från ett dubbelt museibesök på Västbanken.
Se Neapel och sedan dö, sade Goethe, i betydelsen att efter att ha sett Neapel finns det inget mer att leva för. Barockkonstnären Artemisia Gentileschi hade en annan uppfattning. Hon sade sig avsky Neapel, klagade över kaos, smuts, sjukdomar. Ändå kom hon att leva där i tjugofyra år som firad målare och framgångsrik egenföretagare. Nu ägnas Artemisia Gentileschi en magnifik utställning i ett bankpalats i stadens hjärta, den första någonsin i Neapel. Med denna utställning kan hennes marketing sägas pågå fortfarande, och här nå en kulmen.
I mer än femtio år har Svenska institutet drivit ett blomstrande kulturhus i Marais-kvarteren i Paris. Med sina populära utställningar och program, gästlägenheter, ett svenskt kafé och ständigt fullbokade kurser i svenska språket är det en destination för nästan 100 000 besökare varje år och en mötesplats för svensk-franska och internationella kultursamarbeten. Kerstin Parker reste till Paris och intervjuade intendent Maria Ridelberg-Lemoine om Institut suédois äventyrliga historia från fallfärdigt 1500-talspalats till välbesökt kulturhus.
Hur många minuter behöver man för att hinna se ett helt museum? Eller för att bilda sig en uppfattning om kulturklimatet i ett land? Pia Cederholm tog chansen att speeddejta kulturen i Oslo.
Ska vi verkligen bygga några nya museer? Det frågar sig Utställningskritiks ansvariga utgivare Liza Carlefred när hon tar del av …
Emet Brulin besöker Musée de la chasse et de la nature i Paris och möter en uppfriskade humoristisk och subversiv utställning som tar sig an motsättningarna mellan natur och kultur, människa och djur samt klassisk och samtida konst.
Känslan visar vägen till insikten! Mårten Janson besöker Nationalmuseet i Prag och landar i en utställning om fyra kompositörer och deras musik.
När museernas samhälleliga roll förändras, vad innebär det att arbeta på museum? Och vilka avtryck lämnar institutionella och nationella traditioner …
Den 12:e omgången av Shanghaibiennalen presenterar 70 konstnärer från 26 länder i ett stort gammalt elverk vid floden Huangpo i …
Museum Ideas2–4 oktober 2018Museum of London & National Maritime Museum I oktober hölls en stor internationell museikonferens i London. UEForums …
Louvren Abu Dhabi har öppnat, efter många års förberedelser. Olov Amelin skrev i UEForum för snart tio år sedan om de storslagna museiplanerna och diskussionen kring dem. Nu har han besökt det nyöppnade museet där sevärda utställningar varvas med konst- och kulturskatter. Ett museum i absolut världklass, konstaterar han.