Hans Lindholm Öjmyr har årets guldarm

UtställningsEstetiskt Forums Guldpris 2024 tilldelas Hans Lindholm Öjmyr, tidigare länsmuseichef och landsantikvarie på Länsmuseet Gävleborg. Han är numera museichef för Dansmuseet.

Hans Lindholm Öjmyr tar emot Årets Guldpris 2024 på museernas vårmöte i Karlstad.

Motiveringen lyder:

Armlängds avstånd är inte bara en förutsättning för en fri och levande museisektor utan också avgörande för att kunna göra tankeväckande, ifrågasättande och avslöjande utställningar. Vi har sett flera exempel på hur denna frihet hotats på senare tid. I Norrköping, Ystad och Gävle för att nämna några platser. Dåvarande Landsantikvarien Hans Öjmyr tog striden och med sitt förkroppsligande av vad en armlängd kan vara så sågs han, segrade och gick vidare i dansens virvlar!

Ditt civilkurage och din principfasta hållning hoppas vi ska inspirera hela sektorn. Därför delar UtställningsEstetiskt forum ut årets Guldpris till Dig Hans!

Årets pris-konstverk har skapats av konstnären Lasse Nilsson.

Sedan 2011 har UEForum årligen utsett en mottagare av Guldpriset. Juryn utgörs av föreningens styrelse som på detta sätt vill uppmärksamma viktiga insatser, estetisk kvalitet, originalitet och uppfinningsrikedom inom utställningsmediet. Årets pris-konstverk har skapats av konstnären Lasse Nilsson.