Utställningskritik #5 2019, Recensioner

Riktiga utställningar besöker Robots

Den internationella vandringsutställningen Robots gör nu succé på Tekniska museet i Stockholm. Och hur kan man inte lyckas med ett så spännande ämne?

Pia Cederholm och Irène Karlbom Häll gick dit med högt ställda förväntningar som dessvärre inte infriades. I sin ljudrecension förklarar de varför Robots kanske inte tillhör kategorin “riktiga utställningar”

Riktiga utställningar tillkom 2017 som en reaktion på bristen på utställningskritik som genre. Varför? En konstart som utställningsskapande är förtjänar seriös och sakkunnig kritik och har mer nytta av svidande ris och rodnadsframkallande ros än av ljummet rapporterande. Det är hur utställningarna görs som vi recenserar, precis som man recenserar teater, konst, litteratur och musik. Vi som gör det har lång erfarenhet av utställningar, i teorin och praktiken. Vi tycker inte alltid som lyssnarna, eller ens som varandra. Men vi tycker, hett och intensivt, eftersom vi verkligen älskar utställningen, konstformen för alla sinnen.

Jingel: Jan Ohlin. Röst i Jingel: David Lüning.

Detaljbilder från utställningen Robots på Tekniska museet i Stockholm. Foto: Pia Cederholm.

För att lyssna tryck på play knappen ovan. Inspelningen är ca 18 min lång.

Recension i ljudformat 

Åsikten i texten är skribentens egen. Utställningskritik förbehåller sig rätten att korrigera text i efterhand vad gäller språkfel. Övriga rättelser läggs till som kommentar under artikel. 

Robots
Visas 17 juli 2019 – 15 mars 2020.
Tekniska museet, Stockholm
Robots är producerad av Science Museum i London i London och inleder sin världsturné på Tekniska museet. Det är blir sista stoppet i Europa innan utställningen fortsätter sin turné.