Utställningskritik #1 2020

Syateljé i utställningen Textil på Västerbottens museum. Foto: Anders Björkman, Press/Västerbottens museum.

Kära läsare av Utställningskritik!

Jag vill passa på att uppmärksamma de eminenta skribenter som i varje nummer av Utställningskritik bidrar med recensioner, debattinlägg och reflektioner. För tidskriften är det viktigt att ge utrymme åt olika röster verksamma inom fältet, såsom kuratorer, konstnärer, historiker, arkeologer, kulturjournalister och konstvetare, att få resonera kring hur vi gemensamt kan lyfta fram och utveckla utställningsmediet i sig. Vi uppmanar också er läsare att bidra med repliker i debatten och kommentarer på sociala medier för att även ni ska göra er röst hörd. Följ oss på FB, Instagram eller håll dig uppdaterad via vårt nyhetsbrev!

I #1 av Utställningskritik 2020 möter vi Eva Persson, grundare av UEForum och utställningsproducent, som medverkar med debattinlägget Nytt museum för gamla utställningar? Kerstin Parker, frilansjournalist, författare och filosofie magister i historia recenserar Kortedala museum i På besök hos 50-talet. Linda Bergman, konstvetare, kurator, skribent och chefredaktör för VERK tidskrift recenserar Märta Måås-Fjetterström på Kungliga slottet. Olof Löf, kurator, bidrar med, tankar och en intervju i texten Reflektion över: 1989 – kultur och politik på Nationalmuseum

Vidare har vi Amanda Creutzer, utställningsproducent, som besökt Åland och medverkar med en recension i texten Museifartyget Pommern. Klas Grinell, docent i idéhistoria, föreståndare för Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet samt kulturstrateg vid Kulturförvaltningen i Göteborgs stad, bidrar med debattinlägget Varför ska museer egentligen göra utställningar?: kritiska betraktelser. Och jag, Susanne Fessé, konsthistoriker och kurator, besöker Textil på Västerbottens museum med unge herr L, 6 år. Då tidskriften är digital kommer jag senare under #1 även att publicera en recension av utställningen Art in Fashion på Sven-Harrys konstmuseum.

God läsning önskar jag er!

Susanne Fessé

Chefredaktör