Postis är toppen!

”Är paketen vakna nu?” frågar Folke varje morgon på väg till förskolan. Folke är tre år och sedan hans första besök på Postmuseum i höstas är detta platsen som han ständigt pratar om. Skulle Folke själv få välja så skulle han åka till utställningen ”Postis” och sortera och dela ut brev och paket varje dag. Postmuseum har här lyckats skapa en lekfull, lustfylld och interaktiv utställning för barn på deras egna villkor.

Entrérum med postbil. Foto: Sofia Dahlquist.

När Folke kommer till museet så vet han precis var han ska. En trappa upp och in till vänster. Han tar av sig skorna och sätter dem på sin avsedda hylla utanför utställningen. Därefter ska han provsitta en stund i den moderna postbilen som står utanför utställningsrummet. Sen är det dags att sätta igång att jobba med alla brev och paket på postterminalen. De ska sorteras och delas ut i brevlådor och postboxar. Men först behöver han ta på sig sina postskor och en postisväst. Nu är Folke redo! Nu är paketen vakna!

Hösten 2024 nyöppnade Postmuseum i Gamla stan. Själva huset hare fått en grundförstärkning och museet passade samtidigt på att göra om flera av sina utställningar. Tidigare huserade barnutställningen Postis i källaren, men i och med nyöppningen har utställningen gjorts om helt och istället tagit plats i stora, ljusa lokaler högre upp i huset. 

Postterminal med sorteringsband. Foto: Sofia Dahlquist.

Det första utställningsrummet utgår ifrån en stor postterminal där barnen kan skanna, sortera, väga och röntga paket och brev i olika storlekar, former och färger. Längs den långa metalldisken med rullband och snurror och blinkande ljus finns olika arbetsstationer där de olika momenten görs. På en stor skärm kan barnen samtidigt se hur det kan se ut på en riktig postterminal. Breven i Postis kan sorteras på många olika sätt. Utifrån postnummer, färg, storlek eller land. På breven finns nämligen olika flaggor som berättar var brevet ska. 

Att utgå ifrån sortering är genialt. För vilket barn älskar inte att sortera? Sen är det dags för barnen att transportera och leverera breven och paketen till rätt plats. Runt om i utställningen kan barnen köra runt paket och brev i små kundvagnar i olika färger. Det finns gott om brevlådor och paketboxar i olika storlekar där brev och paket kan delas ut. Jag som vuxen dras enkelt med i leken och blir sugen att sortera och dela ut brev och paket tillsammans med mitt barn. 

I utställningsrummet finns även ett omklädningsrum med skåp och krokar där barnen kan få sätta på sig en postväst och plasttofflor. Här finns även färgglada sopkvastar och trasor för de som önskar städa och göra fint i postterminalen. I utrymmet bredvid finns en fikastation med muggar och tygmunkar, komplett med mjuka puffar och en gosig matta för den som behöver pausa postarbetet en stund. På väggarna sitter informativa bilder och affischer från museets samlingar som på ett humoristiskt sätt upplyser oss om ”hur man hanterar bördor” eller förpackar paketen på rätt sätt. 

Varudisk och minilägenhet med gott om brevlådor. Foto: Henrik Nero, Postmuseum.
Postutdelning. Foto: Sofia Dahlquist.

I det andra utställningsrummet finns en lägenhetsmiljö med en stol, en stor rund spegel och en rolig klädkoja som barnen kan gömma sig i. Givetvis finns här också en massa postlådor och brevinkast, redo att fyllas med brev i olika färger och storlekar. I utställningsrummet finns också flera gigantiska paket som går att krypa in i och på så sätt skapar en lugn plats i rummet. Här finns också en postdisk där barnen kan väga paket och beställa tygmunkar. 

Ateljén. Foto: Jimmy Eriksson, Postmuseum.

Det tredje utställningsrummet ligger lite avsides i rummet intill. Ett stort bord är framdukat med olika pennor, saxar, färgglada papper och kort så barnen kan pyssla och rita. Här finns också ett litet lugnt krypin med en stor orange soffa och en mysig mjuk matta där trötta besökare kan slå sig ner och läsa böcker en stund. 

Att kombinera både lugna och mer aktiva moment i en barnutställning är en klok tanke och i Postis fungerar detta mycket bra. Barnen kan dra sig undan och pausa med en lugnare aktivitet en stund, för att sedan fortsätta med den mer aktiva leken – utan att behöva lämna utställningsrummet. Det skapar också en jämn rytm i utställningsrummet och gör att barnen naturligt sprider ut sig på olika aktiviteter. 

Paketröntgen och postutdelning. Foto: Sofia Dahlquist.

Folke väljer självmant olika aktiviteter varje gång vi är där. Han testar och provar nya saker. Det är tydligt att utställningen skapar nyfikenhet och får barnen att vilja och våga testa nya moment. Folkes favorit just nu är stationen där man kan röntga paket. Är det en glass i paketet? Eller en dinosaurie eller kanske en spindel? Så spännande, finurligt och roligt! Utställningens färg- och formspråk är genomgående lekfullt och färgglatt. Utställningsrummen känns luftiga mycket tack vare sina stora, ljusa fönster och rymliga takhöjd. Det bidrar också till ett lugn i rummet trots all aktivitet som pågår.

Det som är så fint med utställningen Postis är att den funkar för barn i olika åldrar. Jag har varit där tillsammans med mina tre barn som är 3 år, 9 år och 12 år. Alla hittade något att göra och hade kul tillsammans. De kunde samarbeta vid postterminalen och hjälpas åt att dela ut brev och paket. På samma våningsplan ligger dessutom utställningen Hej! som också innehåller många interaktiva stationer. Den riktar sig mot lite äldre barn. Vilket gör att en familj med barn i olika åldrar kan hitta olika saker att göra –  samtidigt som de befinner sig på samma plats geografiskt i museet. 

De nya utställningarna och framför allt Postis har gjort museet väldigt populärt bland barnfamiljer. Numera har museet infört bokningsbara slottider på fredagar, helger och lov. Maxantalet i utställningsrummet är satt till 50 personer åt gången. På detta sätt vill museet skapa en bättre och lugnare upplevelse för alla.

Nöjd utställningsbesökare. Foto: Sofia Dahlquist.

Det största problemet med Postis är att barnen aldrig vill gå hem. Folke vill fortsätta att sortera, transportera och leverera post in i evigheten. Att museet stänger klockan 17 är en ständig besvikelse. Att paketen behöver vila är ju bara så dumt och tråkigt, tycker Folke som mycket motvilligt lämnar museet. Att Folke inte vill lämna Postis och att han vill komma tillbaka om och om igen är ett kvitto på hur Postmuseum verkligen lyckats skapa en lekfull, lustfylld och interaktiv utställning för barn på deras egna villkor. Där det ständigt finns nya aktiviteter och moment att upptäcka och prova samtidigt som det enkelt går att dra sig undan och pausa en stund. Utställningen Postis är helt enkelt toppen, tycker både Folke och jag. Och vi kommer gärna tillbaka, om och om igen!

Sofia Dahlquist

Om utställningen

Postis
Postmuseum, Stockholm

Utställningsperiod: 19 oktober 2024–tills vidare

Formgivning och byggnation: Annika Thore & Fred Lindfors, Form och Funktion
Ljussättning: Maria Ros
Komposition och ljuddesign: Magnus Larsson, Kontraproduktion
Teknik: Niklas Pohlman, Artattack, Informationsteknik
Grafisk form: Kina Larsson, RUM9 AB
Kostym och postsäckar: Rebecka Löfving, Arena textil
Doftupplevelse: NOS Emotiontech™
Projektgrupp Postmuseum: Julia Gunnarsdottir, Viveka Nybom, Anna Lassbo, Hedvig Bruzaeus
Marknadsföring och kommunikation: Emelie Sandahl

Recension / Med barn på utställning

Åsikten i texten är skribentens egen. Utställningskritik förbehåller sig rätten att korrigera text i efterhand vad gäller språkfel. Övriga rättelser läggs till som kommentar under artikel.