Kära läsare av Utställningskritik!
Nu nalkas julen, en välbehövlig vila för alla som har möjlighet. Många av er läsare har under året förmodligen arbetat under hård press med dubbla planeringar för olika scenarier av utställningspraktiker, såväl fysiskt som digitalt. Museerna öppnade åter under några månader i år då ny energi och framtidshopp föddes. Nu är vi mitt i en ny period av stängda byggnader, och får ägna oss åt förmedling av kunskap via webb och sociala medier. I dessa tider är det väl värt att höja blicken och försöka påminna sig om att det inte alltid kommer vara som det är nu. Vi kommer att ses i grupp och uppleva vårt gemensamma kulturarv, vi kommer krama kollegan som fyllde år, och vi kommer ha lärt oss enormt mycket vad gäller digital förmedling.
Jag hoppas ni får en stund över under julhelgen för att krypa upp i fåtöljen och läsa texterna i Utställningskritik nummer 6. Anna Källén, docent i arkeologi och forskare i kritiska kulturarvsstudier, har besökt utställningen ”Minne och monument” på Skissernas museum i Lund, där hon ser skisser och förlagor för kända verk och verk som aldrig blev genomförda. Klas Grinell, volontär på Brännö Museum, vrider och vänder på begreppet ”museum” i en text som tar upp en internationellt omdiskuterad fråga utan självklara svar. Cellisten och historikern Hanna Bendz har besökt Emigranternas Hus i Göteborg, en plats som visar berättelser om färden över Atlanten, om resandet och om det nya landet i väst. Jane Karlsson och sonen Axel reste till Lego House i Danmark under en av de få ”luckorna” i pandemin. En dyr upplevelse, som visar sig vara väl värd pengarna. Museologen och kulturkritikern Lennart Palmqvist har besökt Thielska galleriet på Djurgården i Stockholm och sett en estetiskt tilltalande utställning om Augusta Lundin.
Jag möter Maria Jansén, överintendent på Statens historiska museer och ordförande för riksförbundet Sveriges museer, i en intervju om bland annat den fysiska museibyggnadens relevans och om de förutsättningar som krävs för att stora som små museer ska kunna delta i en digital transformation.
Vi tipsar om boken Kvinnosaker, skriven av Karin Carlsson och illustrerad av Amanda Berglund. Boken är ett samarbete mellan Stockholms Kvinnohistoriska och Bonniers förlag. Vidare besöker jag Kungliga slottens webbplats, vilken visar sig vara fylld till brädden med olika former av förmedling av det kungliga kulturarvet.
Jag önskar er en god jul och god läsning,
Susanne Fessé
Chefredaktör