Välbehövd samtidskonst om skogen
Utställningen ”Åtta grader / Samtida konst om skogen” på Bildmuseet i Umeå ger utrymme för konstnärlig undersökning av skogsbruk och framstår som en viktig motvikt för industrins synvinklar.
Utställningen ”Åtta grader / Samtida konst om skogen” på Bildmuseet i Umeå ger utrymme för konstnärlig undersökning av skogsbruk och framstår som en viktig motvikt för industrins synvinklar.
Under de senaste åren har protestaktioner på konstmuseer blivit en allt vanligare företeelse. Att använda konstmuseet som en arena för politiskt motstånd är dock inget nytt, även om både mål och medel har varierat över tid. Tintin Hodén redogör för konstverksattackernas långa historia och undersöker den stundtals konfliktfyllda relationen mellan museum och allmänhet.
Det verkar ha blivit ett snöpligt slut för NAOM i Stockholm. NAOM öppnade i juni 2024 med ambitionen att vara ett epicentrum för kreativitet och med ambitionen att omdefiniera vad ett museum är och kan vara. Men bara ett par månader efter premiären har de redan gått i konkurs.
Museum, konsthall eller boutiquehotell? Vad är egentligen NAOM som under sommaren öppnat i centrala Stockholm? Tveklöst är det en plats för upplevelser med olika temperament och inriktningar – från poetiskt undersökande verk till meditativa installationer i en labyrintisk miljö.
Varje år sedan 1970 intas franska Arles av fotofestivalen ”Les Rencontres d’Arles”, med verk av såväl välbekanta namn som morgondagens stjärnor. Jenny Danielsson har besökt festivalen och landmärket La Tour ritat av Frank Gehry.
Just som vårsolen tittar fram efter månader av mörker öppnar utställningen ”Garden Futures – Design som växer” på Vandalorum, ”den första utställningen som ur ett globalt perspektiv utforskar trädgårdens historia, samtid och framtid”. Sara Andrén tar del av en ambitiös utställning som visar hur mångfacetterad en trädgård kan vara.
Wilhelmina och Walther von Hallwyl gjorde sig en förmögenhet på skogsbruk, bland annat i Johan Erik ”Lim-Johan” Olssons hemtrakt i Voxna finnskog i sydvästra Hälsingland. Nu visas hans naivistiska målningar, träskulpturer och fotografier i en utomordenligt vacker och välkuraterad utställning i Hallwylska museet.
Den som tar sig ut till Röda Sten Konsthall under Älvsborgsbron för att besöka utställningen ”Blixtsko” blir rikligt belönad. Fotostudenterna på HDK-Valand bjuder i sin examensutställning på ett fascinerande utforskande av gränserna för det fotografiska mediets möjligheter, menar Lennart Palmqvist.
I Tekniska museets nya centrala filial ”The Cell” bjuds besökarna in till en bred diskussion om människan och tekniken i framtiden. I den nya runda byggnaden i Hagastaden, i anslutning till Karolinska Institutet och ögonsjukhuset, klingar namnet The Cell helt rätt. Här bedrivs en verksamhet som väcker existentiella frågor och föder nya tankar, som likt celler delas vidare, människor emellan.
”Vad angår meningar är jag förtvivlad”. Så heter Marabouparken konsthalls nyligen invigda utställning med poeten och konstnären Cia Rinne. Alexander Svedberg gläds åt en ambitiöst genomförd utställning som vågar lita till och utmana betraktaren.
I utställningen ”Låt hundra blommor blomma” på Röhsska museet visas textila verk av Elsa Pärs-Berglund i dialog med de samtida konstnärerna Shabnam Faraee och Josefin Gäfvert. Besökaren tas med på en odyssé genom Pärs-Berglunds konstnärliga utveckling och 1970-talets omvälvande politiska verklighet. Kerstin Parker har tagit del av utställningen som skildrar en dåtid som är skrämmande lik vår samtid.
På palsmyren nedanför Svenska Turistföreningens station i Abisko ligger ett konstverk. Besökarna tar sig runt installationen på träspänger och bjuds att titta ner på grönskan i fem öppna växthus i olika storlek. ”Sensing the Arctic” invigdes i augusti 2023 och är både ett konstverk och ett vetenskapligt experiment. Jenny Danielsson har träffat upphovspersonerna: konstnärsduon Bigert & Bergström.
Utställningen Aquanauts väcker många frågor hos Karolina Uggla. Och det är kanske inte riktigt de frågor som upphovspersonen Pompe Hedengren och hans team hade för avsikt att ställa.
”Med hjärtat i Norden och fötterna i Paris” är den träffande titeln på den utställning om Bengt Lindström (1925–2008) som pågår på Sundsvalls museum till den 7 januari. Maj-Britt Andersson besöker en välkomponerad utställning där färdiga verk visas tillsammans med modeller och skisser, men saknar den utförligare berättelsen om Lindströms konstnärskap.
Nobelprismuseets utställning Fungi handlar mer om oss människor än om själva svamparna. Vetenskap och konst om svamp samlas för att berätta hur svampar kan användas och exploateras av människan.