Allt om Sjöfart

31 artiklar

Kondenserade minnen av en sjökatastrof

Den lokala minnesbanken av erfarenheter och berättelser utgör den känslomässiga kärnan i utställningen ”S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof” på Gotlands museum – Fornsalen, menar Simon Ekström. Den flerskiktade utställningen presenterar även katastrofens sammanhang med andra världskrigets storpolitik och det neutrala Sveriges följsamma anpassningar, samt bjuder på spektakulära bilder från de flerfaldiga försök som förekommit under åren för att lokalisera, dyka och bärga på vraket.

Folkhemsnostalgi till sjöss

”Alla som har en droppe sjömansblod i sina ådror, vet vilka vidder som horisontens fjärrblå vattenlinje öppnar för fantasin”, skriver Sigfrid Siwertz i första kapitlet av Mälarpirater, den svenska litteraturens mest kända maritima äventyrsroman. I den stjäl tre pojkar en segelbåt och lever piratliv på Mälaren en sommar i början av förra seklet. Samma seglarromantik, med skimrande sol, svällande segel och vatten som vänligt porlar vid stäven, genomsyrar utställningen Folkhemmets fritidsbåtar på Sjöhistoriska museet i Stockholm. Utställningen, producerad i samarbete med den hundraårsjubilerande föreningen Svenska Kryssarklubben, visas fram till 3 september 2023.

Titanic djupt och ytligt

En del stora vandringsutställningar går inte i museernas regi, utan erbjuds via utställnings- och eventföretag direkt till kommunerna. En sådan utställning är Titanic – The Exhibition, som tidigare visats i Örebro, Skellefteå och Malmö. Nu står den i Göteborg, där Iréne Karlbom Häll var positiv till själva utställningen men frågande till en detalj i shopen.

Kina tur, otur och retur

På 1700-talet öppnades nya möjligheter för handel med Kina, när Europas länder fick bedriva import, främst av te, som gav den största vinsten, men även av siden, porslin, kryddor och annat. Jan Ohlin har sett Sjöhistoriska museets nya utställning.

Där 1600-talet glimtar i backspegeln

Vasamuseet är ett av Stockholms största dragplåster. Här finns ju faktiskt det storslagna regalskeppet som sjönk så förargligt på sin allra första seglats 1628 och sedan bärgades så lyckosamt 1961. Båda händelserna är som gjorda för ett museum och utifrån dessa har Vasamuseet byggt en rad olika utställningar. Men kan man hitta på något mer? Ja, det kan man faktiskt.

På världsomsegling under havet

Jag stiger in. Eller rättare sagt, jag stiger ner i havsgruvan. Här har svetten trängt in i skrovets väggar. Här är värmen tung och förlamande. Havsgruvorna är ett fartygs hjärta, där det mörka kolets kraft frigörs och blir till mekanisk muskelstyrka. I havsgruvan svalnar aldrig glöden.