Alla artiklar i UEForum #1 2014

9 artiklar

Skilda ingångar till mittens rike

Sedan flera år tillbaka står två basutställningar om Kinas historia på Östasiatiska museet i Stockholm. Båda bygger på föremål ur museets egna samlingar. Ändå har de helt olika uttryck. Katrin Friberg har jämfört formspråket i de två utställningarna Kina före Kina och Mittens rike – kejsartidens Kina.

Museum bygger framtid och identitet

Vad är ett museum? Frågan känns viktig att hålla levande, inte minst sedan en ny utredning tillsatts av regeringen om framtiden för museerna. Tensta konsthall har framgångsrikt och inspirerande lyft upp frågeställningen genom att ”leka museum” under åtta månader, höst- och vårsäsong 2013–2014. Att pröva museiinstitutionens fasta mark i stället för konsthallens ständigt skiftande horisonter lockade Maria Lind, konsthallens chef. Projektet har realiserats genom Tensta museum: Rapporter från nya Sverige.

Begrav mig i en Nokiatelefon

Hur kommer det sig att vi utan närmare eftertanke kopplar samman modernitet och modernism med historiska framsteg i väst? Och inte ser att även resten av världen befinner sig i samma häftiga framåtrörelse, med djupgående mentala och sociala konsekvenser för oss alla? Axel Andersson fick en lektion i omvärldskunskap på Etnografiska museet.

Där 1600-talet glimtar i backspegeln

Vasamuseet är ett av Stockholms största dragplåster. Här finns ju faktiskt det storslagna regalskeppet som sjönk så förargligt på sin allra första seglats 1628 och sedan bärgades så lyckosamt 1961. Båda händelserna är som gjorda för ett museum och utifrån dessa har Vasamuseet byggt en rad olika utställningar. Men kan man hitta på något mer? Ja, det kan man faktiskt.