Allt om Prins Eugens Waldemarsudde

5 artiklar

Kvinnliga pionjärer tar plats på Waldemarsudde

Att vissa konstnärskap faller i glömska är sådant som sker. Tyvärr tycks det oftare så att kvinnliga konstnärer oförtjänt kommit att drabbas av detta öde. Det är därför glädjande att Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm väljer att lyfta dessa mer eller mindre bortglömda konstnärskap i en omfattande utställning, Kvinnliga pionjärer – Visionära landskap, som rymmer närmare 100 verk.

Ett eget rum?

Prins Eugens Waldemarsudde visar just nu en utställning om konstnärsrollen under det sena 1800-talet. Men utställningen är splittrad, och trots att den utger sig för att skildra framväxten av kvinnligt måleri ger den märkligt mycket utrymme åt manliga konstnärer. Det menar funkisaktivisten Bengt Elmén. 

Folkskolan i nostalgiskt skimmer

Med turnéstart på Waldemarsudde i Stockholm visas utställningen En sagolik skola – Folkskolan 175 år, med ett innehåll som spänner över tragglande inför katekesförhör till hygien- och läskampanjer. Utställningen fångar folkhemmets ideal i en växande välfärdsstat, skriver Margareta Aspán och Catharina Hällström. Efter Waldemarsudde reser utställningen likt Nils Holgersson vidare över hela landet.