Alla artiklar i UEForum #2 2017

11 artiklar

För barn om djur i krig

Flygvapenmuseum berättar i en utställning om hur militären använt djur i krig, från starka militärhästar, hundar och katter till smittbärande loppor. Utställningen vänder sig till barn, vilket känns lite märkligt för Lars Bergwall, som funderar över etik och moral. ”En vuxenvänlig barnutställning” kallas det. Barn är en prioriterad målgrupp, förklarar museet.

Välgjort om Josef Frank

ArkDes presenterar arkitekten och formgivaren Josef Frank i en stor utställning om hans liv och gärning. Det är medvetet, genomtänkt och övertygande. Vad som var ”against” blev inte klarlagt, produktionen snarare bekräftar än ifrågasätter, men sevärt och intressant var det. Här kommer utställningsmediet till sin rätt, tyckte Lars Bergwall, som uppskattade en riktigt välplanerad utställning.

Folkskolan i nostalgiskt skimmer

Med turnéstart på Waldemarsudde i Stockholm visas utställningen En sagolik skola – Folkskolan 175 år, med ett innehåll som spänner över tragglande inför katekesförhör till hygien- och läskampanjer. Utställningen fångar folkhemmets ideal i en växande välfärdsstat, skriver Margareta Aspán och Catharina Hällström. Efter Waldemarsudde reser utställningen likt Nils Holgersson vidare över hela landet.

Född: Göteborg

Göteborgs Stadsmuseum har fått en ny basutställning, om stadens äldsta historia, från 1400-talet fram till 1698. Väl balanserat mellan populärt och vetenskapligt, konstaterar Magnus Berg, som kryssade runt i historiens skärgård och stannade kvar länge.

Urarva inte museerna

”Urarva inte museerna på deras historia”, skriver Eva Persson, och förklarar varför Biologiska museet var så nydanande när det kom. Den nya kulturarvspolitiken lanseras samtidigt som en rad museer ställs inför drastiska sammanslagningar.

Politiska bilder i instagramåldern

International Center of Photography i New York visar hur en digital bildrevolution speglar och formar vår tids stora samhällsfrågor. Bilder på nätet är ett politiskt redskap i en ny tid, konstaterar Jonas Cullberg, där USA:s ”alt right-rörelse”, miljörörelsen och IS figurerar starkt på sociala medier. Utställningen visar att i den visuella kampen mellan olika krafter i samhället blir det de mest effektiva bilderna som vinner.

Kristaller down under

|

I Atherton, Australien finns utställningen ”The Crystal Caves”, där fossiler, mineraler och kristaller från olika delar av världen presenteras i konstfärdigt byggda gångar och grottor. Upplevelsen är i fokus, skriver Anna Sternfeldt, som i hjälm med pannlampa hänfördes av utställningen och som avslutning fick knäcka en egen geod med kristaller inuti.

Flygets historia – American style

Museerna i USAs huvudstad Washington DC tar emot enorma mängder turister och skolklasser. Hur hanterar man flödet – och vilken historia väljer man att berätta? Matilda Bengtsson på Flygvapenmuseum i Linköping rapporterar från en praktik på Smithsonian National Air and Space Museum som har sju miljoner besökare årligen.