UEForum #5 2018

Bästa läsare,

Efter en ovanligt lång och varm sommar slår hösten emot oss med friska vindar. 

I detta nummer besöker vi Nationalmuseum, hyllar alla som bidragit och tittar extra noga på utställningsgestaltningen. Vi besöker även Lödöse museum, där en engagerad pedagog arbetar för att besökare med autism ska kunna ta till sig museibesöket enligt projektet Jämlik kultur.

I reportage från utlandet presenteras aktuella utställningar av skilda slag och vi får en rapport från en internationell museikonferens.

Förra numrets debattartikel får svar, via tidningen Dagens ETC. Som avslutning får vi ett värmande boktips, om en bok som kan vara kurslitteratur för de som vill arbeta med museer och inspiration för de som redan gör det. 

Väl mött i höstrusket!
Redaktionen


Forum

Svar om 100% kamp

Tidningen Dagens ETC publicerade UEForums debattartikel om 100% kamp och fick svar från Anna Hadders och Anna Hansen.
LÄS MER


Synpunkten

Foto: Pia Cederholm

Om alla ska få gå på museum

Museibesöket är inte lika lätt för alla. Pia Cederholm har mött museipedagog Marie Schmidt på Lödöse museum som arbetar med nya metoder för autistiska besökare.
LÄS MER


Världen

Foto: Bertil Bäckström 

Museum Ideas 2018

LONDON   Den internationella museikonferensen Museum Ideas 2018 bjöd på intressanta föredrag under temat aktivism och social integration. Bertil Bäckström rapporterar från tre intensiva dagar i London.
LÄS MER


Foto: Hanna Sjöberg

Inventering: Gurlitt

BERLIN   Delar av den stora samlingen så kallad ”Nazikonst” som hittades i München 2012 visas nu i Berlin. Det är en komplex historia om konst, krig, politik och pengar, skriver Hanna Sjöberg.
LÄS MER


Foto: Hedvig Mårdh

Att ställa ut en begravningsplats

NEW YORK   En gravplats för tusentals afrikaner som fördes till New York under 16- och 1700-talen har fått en ny och värdig inramning. Genom språket kan historien återerövras eller förbises, skriver Hedvig Mårdh.
LÄS MER


Foto: Olof Löf

Staden under staden

KRAKÓW   Krakóws nya museum Rynek Underground redovisar tusen år av historia på samma plats. Olof Löf har besökt museet och funderar på vad som ligger under Stortorget i Stockholm.
LÄS MER


Reportage

Foto: Nationalmuseum

Kollektivets triumf

Det nya Nationalmuseum ger på bästa sätt mer konst till fler. Gestaltningen utmanar andra stora museers identiteter, skriver Gunilla Lundahl och reflekterar över alla som bidragit till ett lyckat resultat.
LÄS MER


Litteratur

På spaning efter museets väsen

Om samling, kategorisering och våra sinnen. Av vad består ett museum och när blir det intressant? En utmärkt och inspirerande bok, anser Charlotte Ahnlund Berg som läst Inside the Lost Museum.
LÄS MER