UEForum #6 2018

Bästa läsare,

Nu är det nya tider på UtställningsEstetiskt Forum!

Efter en längre tids förberedelser kan vi meddela att strukturen bakom tidskriften har förändrats. I samband med att Ulla Arnell, mångårig ordförande och redaktionsmedlem under året lämnade sina uppdrag har föreningen sett över verksamheten, justerat stadgarna och valt en ny styrelse, som kommer att arbeta på annat sätt än tidigare. 

Vi har även tagit fram en ny utgivningsplattform som är igång sedan det förra numret. Tidskriften ges nu ut med WordPress, vilket förenklar montering och utgivning medan sidorna i stort sett ser ut som förut. 

Webb- och bildredaktör Katarina Lindahl lämnar i och med detta sitt uppdrag, liksom övriga medlemmar i redaktionen och styrelse som slutat under hösten: Ingrid Miljand, som även varit Facebookredaktör, Lars Bergvall samt Sofie Collin, Twitterredaktör. 

Undertecknad lämnar också uppdraget i och med detta nummer. 

Av tidigare medarbetare ingår Pia Cederholm och Aron Ambrosiani i den nya styrelsen. Hela nya styrelsen finns presenterad på kontaktsidan.

Med detta sagt vill vi önska alla läsare fortsatt god läsning. Årets sista nummer av UEForum är fullspäckat med recensioner och reportage, hälsokur på museum och en koll på kulturarv. Bokmärk och läs i mellandagarna! 

God Jul och ett Gott Nytt År!

Jan Ohlin, tf chefredaktör


Synpunkten

Kultur+hälsa=sant

Länsmuseet i Gävle arbetar med konst och kultur för grupper med psykisk ohälsa. Konstpedagog Ingela Jönsson berättar om lyckade projekt och en ny bok.
LÄS MER


Världen

Besök på Shanghaibiennalen

SHANGHAI   Den 12:e omgången av Shanghaibiennalen blickar både framåt och bakåt med ”proregress”, ett begrepp lånat från poeten E. E. Cummings. Wilhem Östberg och Lotta Lagercrantz rapporterar inlevelsefullt.
LÄS MER


Recensioner

Titanic djupt och ytligt

Utställningen Titanic – The Exhibition är nu i Göteborg, där Irène Karlbom Häll visas runt smidigt av en audioguide men fastnar i shopen.
LÄS MER 


Fjädrar som fängslar

Maria Backman besöker stor utställning om fjädrar av alla slag på Etnografiska museet i Stockholm.
LÄS MER


Sargent speglar sin samtid

Nationalmuseums utställning med 1800-talsmålaren John Singer Sargent är en närmast explosiv upplevelse, skriver Rasmus Sjöbeck.
LÄS MER


Cronqvists Strindberg

Lena Cronqvists litografiserie från 1988 med motiv ur Ett drömspel visas på Strindbergmuseet. Inte synd alls tyckte Adam Korpskog.
LÄS MER


Med kamera längs Sidenvägen

Fotografi av Bertil Almgren från en arkeologisk expedition till Iran på 50-talet får Magnus Berg att fundera över postkolonial kritik och svunna tiders politiska skeenden.
LÄS MER


Reportage

Bra samtal på Bokmässan

Forum för levande historia var på Bokmässan och kom hem nöjda. En genomtänkt monter, förolämpningar och framträdanden ledde till många bra samtal berättar Johan Rahm.
LÄS MER


Litteratur

Koll på kulturarv

Vad är kulturarv – egentligen? Klas Grinell tittar på ämnet i internationella handböcker och hittar en nyckel till förståelse av skillnaden mellan kulturarv och historia.
LÄS MER


Forum

Chefredaktör sökes

Uppdrag för dig som är kunnig på kulturarv och media. 
LÄS MER