Utrecht under romartiden

– i ”Rietvelds museum” * 

Utrecht

Vid ett hastigt besök i Utrecht och tio minuter innan museet stängdes ”hittade” jag den här utställningen i ett källarrum. Stort som matsalen i ett nyborgerligt hem hyser det museets arkeologiska samling från romartiden. I matsalen finns också en öppen spis med föremål på spiselhyllan och ytterligare en tavla med en bred träram runt bröstpartiet av en rustning; i övrigt ser man hela utställningen på mina hastigt tagna bilder.

Utrecht

Jag studsade, började fotografera men blev snart vänligt utmotad – stängningsdags! Därför vet jag inte vilka slags föremål som ligger på matbordet till exempel. Oavsett det har utställningen en poäng i dessa dagar när arkeologiska föremål alltmer ställs ut som ”objekt i smyckeskrin” (för att alludera på Gundela Adolfsson klassiska uppgörelse med arkeologiska utställningar 1987), och handeln med antikviteter slår nya rekord.

* Möbelförnyaren och de Stijl- arkitekten Gerrit Rietvelds hela produktion av stolar, bord och hyllor finns samlade (och fint utställda) i Utrechts Centraalmuseum. För övrigt finns inga paralleller att dra mellan avantgardisten Rietveld och det nyborgerliga möblemanget i utställningen ”Utrecht under Romartiden”.

Museets utställningschef, Siebe Tetteros e-mail: stettero@centraalmuseum.nl

Text & foto: Eva Persson, 051205