Kom och lek

För tredje året i rad arrangerades i Norrköping under två dagar och nätter New Media Meeting, NMM, på temat ”Kom och lek”. NMM är en mediefestival med fokus på digital konst och kultur som under tre år vuxit i storlek och rykte.

Vad som där kunde ses, upplevas, höras och medverkas i, är gjort av en mångsidig samling artister, forskare, konstnärer, mediaproducenter, hacktivister från mer än tio länder.

Intressant, udda, utmanande, lekfullt och tekniskt avancerat. Vanligast förekommande – datorn (såklart), det mest udda inslaget – knäckebröd.

Här följer några bilder och intryck från festivalen.

Knäckebrödstoner! Och legomusik… Yoshi Akai bygger nya experimentella musikinstrument. Som han sedan uppträder med. Genom olika kombinationer av t ex legobitar, och olika sätt att hantera dem uppstår varierande ljud. Yoshi planerar att bygga en hel orkester med interaktiva instrument.

Det sällskapliga bordet med inbyggd interaktivitet är gjort av Mariadele Arcuri och heter Artemisia. Artemisia lyssnar på konversationen som pågår runt bordet och reagerar med att tända, släcka och ändra färg. Bilden till vänster är tagen i dagsljus. I mörker framträder färgerna tydligare.

Från en av föreläsningarna.

Bildprojektion utomhus, förberedelser och test inför kvällen och natten.

The concentric craft – Surface Interaction for Collaborative Live Multimedia – är gjort av Rikard Lindell, Håkan Lidbo, Sophie Rimhede och Måns Nyman. Cirklarna på lilla dataskärmen innehåller kopplingar till musikslingor och videoinspelningar. Genom att styra cirklarna kan olika ”föreställningar” skapas. Och allt kan naturligtvis projiceras på en stor duk.

När jag själv ställer mej framför skärmen ser jag att ansiktena ständigt ändras. En tredjedel av varje ansikte förflyttas än till vänster, än till höger. Plötsligt känner jag igen min näsa i ett obekant ansikte och förstår att jag just nu är en del av konstverket.

Som sagt – ett axplock av allt som försiggick. Andra roliga länkar att kolla på ärInteractive Institute och Nationell mötesplats för visualisering.

Norrköpings kommun och Norrköping Science Park i samarbete med Linköpings Universitet satsar! För närvarande byggs norra Europas största visualiseringscenter som kommer att ligga i Norrköping och vara klart 2010. Det finns god anledning för UEforum att återvända framöver.

Stockholm 081019
Text och foto: Katarina LIndahl

Katarina Lindahl är UEForums webbredaktör.