Är inte estetiken värd en mässa?

SYNPUNKTEN

Det sägs att kulturelitens folk i Stockholm föraktar den estetik som omhuldas av verklighetens folk? I så fall döljer de det väl när de besöker Bokmässan i Göteborg.

Poeten läser lydigt sina dikter i skenet av småblommig lampskärm från 40-talet, kulturkritikern ler från botten av en plufsig soffa med frans, oppositionspolitikern låter sig fotograferas framför spetsmönstrad bokhylla. Själv talade jag från ett litet podium klätt med huggen rosa sammet.

Kanske vill utställarna bara dölja den slaka mässarkitekturen. De som inte tar med sig ljusstakar, orientaliska mattor, uppstoppat älghuvud, tygsjok och myskuddar har i alla fall en eller två skålar med lösgodis, allt för att dra uppmärksamheten från tarvliga skärmar och rispiga aluminiumskenor. 

Utställare som har pengar höjer sig över standardskärmens horisontlinje med hjälp av ballonger, segeldukar och så Peter Johanssons piprökande fiskargubbe i kolossalformat, men konstverkets ironiska avsikt mister sin udd i denna redan kitschiga miljö. 

Luftrummet är numera lika knökat som golvplanet och ger inte längre några orienteringsmöjligheter. Hur många hittar i tid fram till de monterföreläsningar de betalat för att lyssna till?

Jag tycker att Göteborgs bokmässa ska skärpa sin utställningsestetik och föreslår en arkitekttävlan om ett nytt montersystem. Ett som kan strukturera hallvolymerna, från golv till tak, tydliggöra gångstråken mellan montrarna, dämpa ljud, rena luft och ge naturliga förutsättningar för ett varierat ljus. Ett intelligent och fantasieggande legosystem som utmanar utställarna; stimulerar dem att skapa praktiska, innovativa och roliga rum utan hjälp av vare sig loppmarknadsfynd eller standardiserade mässmöbler.

Utlys tävlingen snarast, ställ ut tävlingsförslagen på mässan nästa år, låt besökarna rösta fram bästa förslag, och realisera detta utan krumbukter till bokmässan i september 2011. 

Folk går inte man och kvinna ur huse till Bokmässan för att hamna i mysiga hemmiljöer, tvärtom vill de uppleva rum som befriar dem från verklighetens alla krav. Utopiskt, upplyftande, post postmodernt, det är ord som också kunde ingå i tävlingshandlingarna.

Stockholm 091101
Eva Persson
UEForums chefredaktör

Likt tusentals andra mässbesökare svalkade jag mig vid isblocket 
i Norrbottens och Västerbottens gemensamma monter, Litterär turism i Norr.
 
Foto: Ulla Arnell, Eva Persson, Kjell Öberg (isblocket)