Allt om Tyskland

23 artiklar

På återbesök i Karlshorst

Utställningskritiks Berlinkorrespondent Hanna Sjöberg rapporterar från före detta Tysk-ryska museet i Berlin-Karlshorst, där den pågående ryska invasionen av Ukraina lämnat förvånansvärt få spår i utställningsrummen. Istället organiserar museet en serie evenemang kring historieskrivning och låter personalen hjälpa till att rädda ukrainskt kulturarv.

När krig inte längre är historia

Den ryska invasionen av Ukraina innebär först och främst ett stort mänskligt lidande. Men invasionen har också visat på kulturarvsinstitutionernas symboliska betydelse i händelse av krig. Hanna Sjöberg rapporterar från ett besök på Tysk-ryska museet i Karlshorst i Berlin, ett museum som alltid behövt förhålla sig till det politiska läget i Ryssland och Europa.

Documenta 14 i Kassel

|

När documenta för första gången slog upp sina portar i Kassel 1955 var syftet enkelt och nödvändigt: att visa upp den konst som nazisterna hade brännmärkt som ”entartet”, degenerad. Nu äger evenemanget rum vart femte år och slår med sina 900 000 besökare till och med Venedigbiennalen som ”bara” lockar en halv miljon. Detta föranleder documenta att stolt bära titeln Världens viktigaste konstevenemang, men är kvantitet alltid lika med kvalitet? Kenneth Hermele har vandrat och funderat.

3X Martin Luther

| |

I år firas femhundraårsminnet av Martin Luther och den protestantiska reformationen, som vi tidigare skrivit om i UEForum. I Tyskland har intresset varit enormt, med 180 utställningar över hela landet. Anton Jansson har besökt tre av de största och ger en initierad rapport.

Befriande om skuld och utopi

Ämnet kan tyckas överväldigande. Abstrakt. Anspråket att fördjupa vårt medvetande om världen, ge oss kunskap om samtidens brännande frågor, kan sådant verkligen hanteras i museimontrar? Ja, Gunilla Lundahl lät sig övertygas av kuratorerna Eugen Blumes och Chaterine Nichols utställning på Hamburger Bahnhof, Nationalgallerie och Museum für Gegenwart i Berlin.