Alla artiklar i UEForum #4 2013

9 artiklar

Decennier av designhistoria

Vandalorum i Värnamo ligger fyra-fem timmars resa från Stockholm. Är avståndet skälet till att rikspressen haft svårt att hitta till sommarens stora oslagbara design- och konstutställning Mats Theselius universum? Det frågar sig Hedvig Hedqvist och Rebecka Tarschys efter ett synnerligen givande utställningsbesök i Småland.

En drottning för alla och ingen

Utställningar om monarker har det gjorts legio – det är ett kärt gammalt ämne för kulturhistoriska museer. Möjligheterna att hitta oprövade infallsvinklar borde också vara många, så när Livrustkammaren i år gav sig på en stor utställning om drottning Kristina (1626-1689) kunde man förvänta sig både en ny förståelse för vår mest svårfångade regent och nya utställningsestetiska grepp. 

Ett rejält dopp i tidens flod

Det har utsetts till Årets museum, Jamtli som är Jämtlands läns museum. Pia Cederholm for till Östersund för att ta reda på mer om varför Riksförbundet Sveriges museer valde att ge utmärkelsen till ett länsmuseum i år. Vad har Jamtli som inte alla andra länsmuseer har?

Mode som konst, teater och nöje

Modeutställningar har blivit ett fenomen, inte bara i världens modestäder. Även utanför Paris, London och New York får modeutställningar mycket medial uppmärksamhet och drar inte sällan stor publik. Patrik Steorn utgår från en påkostad utställning om Jean Paul Gaultier för att lyfta frågan om vart modeutställningen är på väg.