Alla artiklar i UEForum #6 2017

8 artiklar

Skylten i fokus

Hur ska en bra verkstext se ut? Boken Exhibit Labels öppnar till ny förståelse av kortfattad och effektiv kommunikation. En ypperlig handbok i konsten att skriva texter som hjälper besökare att se, fundera och lära om museiföremålen, menar Veronica Hejdelind och rekommenderar boken till alla museer.

Var ligger lojaliteten?

Hur ska en utställningsproducent förhålla sig till sitt ämne, var har man sin lojalitet? Är den med museet, ämnet eller besökarna? Arbetet kan jämföras med motsvarande hantering för en journalist, informatör eller akademisk forskare, menar Irène Karlbom Häll, som funderar över metodik och yrkesetik inom utställningsvärlden.

Palatsrevolution i utställningskonsten

Livrustkammarens basutställning 1978 hyllades men fick också kritik för otidsenlig historieskrivning och ensidig presentation av föremålen. Den skickliga och spirituella gestaltningen innebär dock att utställningen har sin givna plats i svensk utställningshistoria, anser Eva Persson.

Om flykt över hav

Människor som flyr undan krig, svält och förtryck tar sig ofta över hav, i överfulla båtar, under stora umbäranden. Magnus Berg ser en utställning som är starkt berörande och får honom att vilja bjuda dit fler.

Blir du omställningsbar lille vän?

I en stor utställning på Arbetets museum presenteras framtidens arbetsmarknad. Hur ska man förhålla sig till strukturella förändringar? Det gäller att vara flexibel, förklarar utställningen. Lars Bergwall tar sig igenom väl avgränsade rum och långa texter, uppskattar tydlighet men saknar en helhetsbild.

Globala idealister

Hans Mannebys Minnesfond för museiutveckling – Museum Horizon har sedan 2009 delat ut ett årligt pris med internationella förgreningar. Nu avvecklas fonden efter betydande insatser. Tidigare ordförande Anita Theorell ger här en beskrivning av verksamheten och pristagarna.

Luft under vingarna

Flygvapenmuseum i Linköping är välbesökt, men vad är det som lockar mest? Är det föremålen, berättelserna eller platsen? Med sådana frågeställningar besökte Lilliann Gilmark museet för en heldag med flyghistoria, var-god-rörskyltar och en djupdykning i kalla krigets dagar.