Utställningskritik #5 2023

Svampar, mode, arkeologiska fynd och motståndskraft. Det är bara några av ämnena i de utställningar som recenserats i årets sista nummer av Utställningskritik. Relationer mellan konst och vetenskap, fakta och fiktion samt upplevelse och kunskapsförmedling är återkommande ämnen i utställningsvärlden. Även så i detta nummer!

Utställningskritik har (åtminstone) två sorters läsare – vi vet att många museiprofessionella läser tidskriften, men också att en hel del läsare dyker upp genom att söka på ”[aktuell utställning] recension” på Google eller någon annan sökmotor. Så här inför ledighet och skollov kanske det är den senare kategorin som har extra nytta av Utställningskritik – flera av de recenserade utställningarna i detta nummer har antingen precis invigts, eller håller öppet över helgerna.

Årets femte, avslutande nummer av Utställningskritik består av artiklar från november och december 2023. Nu tar Utställningskritik paus några veckor för att återkomma med fler artiklar i januari. God helg och gott nytt år!

Aron Ambrosiani
chefredaktör för Utställningskritik


Bild från utställningen Aquanauts – Expeditionen på Östergötlands museum. Fotograf: Jonas Karlsson/Östergötlands museum.

Ytliga Aquanauts väcker frågor om kulturpolitikens mål

Av Karolina Uggla

Utställningen Aquanauts väcker många frågor hos Karolina Uggla. Och det är kanske inte riktigt de frågor som upphovspersonen Pompe Hedengren och hans team hade för avsikt att ställa.

Visuell magi i Stockholms nya Wisdome

Av Jane Karlsson

Jane Karlsson och Axel, 8 år, besöker Tekniska museets nya 3D-biograf Wisdome Stockholm, med filmer som utforskar visuella effekter och rymden. Trots det höga biljettpriset är Wisdome väl värt ett besök – det är snyggt, intressant och häftigt.

”Med huvudet i Norden och fötterna i Paris” på Sundsvalls museum. Foto: Maj-Britt Andersson.

Bengt Lindström-utställning i Sundsvall väcker längtan efter mer

Av Maj-Britt Andersson

”Med huvudet i Norden och fötterna i Paris” är den träffande titeln på den utställning om Bengt Lindström (1925–2008) som pågår på Sundsvalls museum till den 7 januari. Maj-Britt Andersson besöker en välkomponerad utställning där färdiga verk visas tillsammans med modeller och skisser, men saknar den utförligare berättelsen om Lindströms konstnärskap.

Väl valda upplevelser i Historiskas familjeutställning

Av Aron Ambrosiani

Lagom till det stundande jullovet öppnar Historiska museet i Stockholm en ny barnutställning där klipp ur SVTs jättesatsning ”Historien om Sverige” kombineras med interaktiva stationer och några få väl valda originalföremål. ”Tillsammans genom tiden” är konsekvent genomförd och blir ett fint komplement till de omkringliggande utställningarna.

Installationsvy Klänningen gör mannen, haute couture – en ny era. Foto: Mattias Lindbäck.

På Liljevalchs gör klänningen mannen

Av Lennart Palmqvist

”Klänningen gör mannen, haute couture – en ny era” på Liljevalchs bjuder på en ovanligt generös inblick i modevärldens allra översta skikt. Kombinationen av färdiga plagg med ett omfattande kringmaterial övertygar om att utställningens huvudperson Fredrik Robertsson bryter ny mark i den annars starkt könsbundna haute couture-kulturen.

Människan i centrum på Nobelprismuseets svamputställning

Av Nina Tadsen

Nobelprismuseets utställning Fungi handlar mer om oss människor än om själva svamparna. Vetenskap och konst om svamp samlas för att berätta hur svampar kan användas och exploateras av människan.

Improviserad kuvös av kartong, frigolit och silvertejp i utställningen Mitt i katastrofen. Foto: Mårten Janson.

Starka känslor i plastig utställningsmiljö

Av Mårten Janson

Ett moi kan rädda liv! Det får besökarna i utställningen ”Mitt i katastrofen” på finska vetenskapscentret Heureka lära sig. Mårten Janson åkte dit och kom att fundera kring vad som faktiskt väcker känslorna till liv.

Medryckande Marina Kereklidou på Rian

Av Kerstin Parker

Fram till den tredje december pågår utställningen Jag är Marina Kereklidou på Rian Designmuseum i Falkenberg. Kerstin Parker får följa med en av ”det svenska modeundrets” frontnamn på hennes dramatiska väg från en enkel uppväxt till att bli en av de största modestjärnorna.

Det ambitiösa ljudspåret på H.C. Andersens hus upplevs med hjälp av geolokaliserande lånehörlurar. Foto: Laerke Beck Johansen, H.C. Andersens Hus.

I H.C. Andersens hus växer förståelsen fram ur gestaltningen

Av Mårten Janson

En urban omdaning banade vägen för ett helt nytt museum om den danske nationalskalden H.C. Andersen. Mårten Janson lät sig förföras av berättelser, decoupage och blomsterängar i Odense.

Ett museum om Förintelsen för vår tid

Av Sofie Bergkvist

Utställningen Sju liv på Sveriges museum om Förintelsen är välgjord, genomtänkt och fin, skriver Sofie Bergkvist, men samtidigt är det något som skaver när Förintelsen förpackas och blir till historia. Läs hennes reflektion över hur ett museum om Förintelsen behöver bli relevant idag när antisemitismen åter sköljer över världen.

Målerikonservator Emma Imnell arbetar med restaureringen av Bruno Liljefors enorma panoramamålning i Biologiska museet i Stockholm. Foto: Aron Ambrosiani.

Restaurering pågår på Biologiska museet

Av Aron Ambrosiani

Biologiska museet i Stockholm stängde för allmänheten 2017. Året efter förklarades museibyggnaden som byggnadsminne av Länsstyrelsen på Gotland. Sedan dess har arbetet med att renovera och restaurera byggnaden pågått, och nu är restaureringen av Bruno Liljefors enorma panoramamålning nästan avklarad. Utställningskritik fick en smygtitt inne i det fortfarande stängda, snart 130-årsfirande museet.