Vem är din hjälte?

Hjältar – en utställning om mod
Armémuseum, Stockholm
090214-091130

Producent: Karin Tetteris
Formgivare: Donald Karlsson
Innehåll: Gundela Pettersson, Anna Hedlin, Anna Fredholm, 
Leszek Bonikowski m fl
Textredigering: Pontus Rudbeck


Armémuseum vill spränga ramarna för vad ett statligt försvarsmuseum kan ställa ut. Och göra det även i vad de kallar familjeutställningar. I Hjältar – en utställning om mod kan barn och vuxna tillsammans diskutera vem som är hjälte för vem: miljöaktivisten, en ambassadör som följer hjärtat mer än den diplomatiska etiketten, självmordsbombaren eller den medeltida riddaren.

Foto: Armémuseum
Foto: Armémuseum
Många av utställningens poänger måste man läsa sig till men det finns fantasieggande föremålskrockar som här när okänd hjälte möter en kändishjälte - i alla fall för 35 år sedan.
Många av utställningens poänger måste man läsa sig till men det finns fantasieggande föremålskrockar som här när okänd hjälte möter en kändishjälte – i alla fall för 35 år sedan.

– Det finns saker som man måste göra, trots att det är farligt.
– Varför det?
– För annars är man ingen människa, utan bara en liten lort.

Utställningen Hjältar inleds med ett citat från Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren. En runsten påminner om äldre tiders hjältar, starka män som for iväg på jakt efter rikedomar. Herkules presenteras i en monter intill, en arketyp för många gamla föreställningar om hjältar och mod. 

När man går vidare fördjupas utställningens resonemang. Modig är den som räddar andra med fara för sitt liv, och den som genom osjälviska handlingar bidrar till att förändra världen till det bättre. 

En ytbärgare som räddade nödställda från Estoniakatastrofen beskriver sin rädsla och beslutskraft. En soldat i en brinnande bil måste huggas loss, förlorade benet men överlevde, yxan finns att beskåda i montern.

Okända hjältar varvas med berömda. Med stora bilder och text berättas om Rosa Parks, som satt kvar på en busstol avsedd för vita och bidrog till att utlösa den svarta medborgarrättsrörelsen i USA. Bredvid henne står Monika Nilsson, en svensk miljöhjälte som trotsade storföretaget BT Kemi och avslöjade giftskandalen i Teckomatorp. Framför bilden av Rosa Parks finns ett par stolar, märkta ”Endast för vita”. Det är starkt.

Att ambassadören Harald Edelstams tog emot dödshotade chilenare på svenska ambassaden i Santiago under militärkuppen 1973 var ett hjältedåd i de flestas ögon. På UD i Stockholm var hans handlande inte lika uppskattat. Hjälte för vem är en viktig fråga som utställningen inte väjer för.
Att ambassadören Harald Edelstams tog emot dödshotade chilenare på svenska ambassaden i Santiago under militärkuppen 1973 var ett hjältedåd i de flestas ögon. På UD i Stockholm var hans handlande inte lika uppskattat. Hjälte för vem är en viktig fråga som utställningen inte väjer för.

Vilka är hjältar i krig och konflikter? Utställningen funderar över olika perspektiv. Vem gillar en självmordsbombare? Vidare berättas om andra krigshjältar, diplomater och sjuksystrar som med kraftfulla initiativ räddat många liv.

Den dokumentära och traditionellt gestaltade första del av utställningen övergår så småningom i en rekonstruerad fantasivärld skapad av frilansande formgivare Donald Karlsson. På ”Farornas stig” uppbyggd av serieteckningar med monster och djungelkänsla når man ett större ultraviolett rum där sagornas och seriernas superhjältar agerar i stora häftiga teckningar.

En liten hare syns här och var och leder de yngsta genom utställningen. Den är lite harig, inte modig, och tar upp samma frågor som i montrarna, fast i fablernas form. Det är numer en beprövad idé dessa barnspår på låg höjd, och det fungerar bra ser man när barn och vuxna stannar upp tillsammans och reflekterar var och en efter sitt huvud.

Armémuseums område; krig och konflikter är ett angeläget, om inte roligt ämne, och museet redovisar tydligt en vilja att tala om svåra saker på olika sätt, vilket bådar gott för kommande utställningar.

Text och foto: Jan Ohlin