Allt om Militär

15 artiklar

Den som skriver historien

Vilka föremål väljer museer att bevara, och vad väljs bort? Om inga föremål och inga berättelser fanns, vilken bild skulle vi då ha av historien och samtiden? Armémuseum i Stockholm har byggt en hel utställning kring sådana frågor och befriande nog levereras inga slutgiltiga svar. Katrin Friberg har sett Makten och ärligheten.

Föremålen återvänder från fronten

På Armémuseum i Stockholm har den nyrenoverade permanenta utställningen om 1900-talets krig nyligen invigts. Flera hundra föremål har tillkommit och formspråket är moderniserat. Axel Andersson gick dit för att undersöka hur man gått till väga för att säga något nytt om det värsta som finns.

Innan bomben faller tar vi skydd

Välkomna till Storstockholms eget museum! hälsar museichef Peter Bratt muntert. Stämningen vid pressvisningen är förvånansvärt lättsam med tanke på det dystra utställningsämnet. Men vi är som de flesta museibesökare genuint nyfikna på vad vi ska få se, och den här gången kommer ingen att bli besviken.

En utställning går under ytan

När den sovjetiska ubåten U137 gick på grund i skärgården utanför Karlskrona den 27 oktober 1981 hamnade Sverige under några dagar i Kalla krigets händelsecentrum. Grundstötningen är självklart fokus i statliga Marinmuseums nya utställning ”Ytspänning – kallt krig i Östersjön 1979–1989” som invigdes den 5 juni 2010.

Svenska lekar, lögner och luftfärder

I det förra numret rapporterade Jan Ohlin från nyinvigningen av Linköpings Flygvapenmuseum. Här recenserar Dan Jönsson museets olika delar. Han finner ett traditionellt och förutsägbart utställningsspråk som dock förbyts i något verkligt angeläget vid själva smärtpunkten i svensk efterkrigshistoria: den nerskjutna DC-3:an.