Allt om Ekonomi

5 artiklar

Ett museums värde

Våren 2023: i Nacka kommunfullmäktige diskuteras museet HAMNs driftsform. Eller kanske det är mer sant att säga att man diskuterar en av kulturpolitikens nyckelfrågor. Vad får kulturen kosta? I en ny rapport från Göteborg stad lyfts museers samhällsekonomiska bidrag. I den beskrivs ett museums värde som mer komplext än att kunna sammanfattas i en enkel ekvation. Amanda Creutzer undersöker ett museums förändrade värde, från strategiskt redskap till en fråga om kostnad per besökare.

Pandemin ett år senare

2021 sammanställde utställningsproducenten Amanda Creutzer texten ”Fyra pandemifrågor”, där tio personer vid olika museer i Sverige diskuterade pandemirelaterade utmaningar. Svaren visar på olika perspektiv beroende på personernas olika positioner och institutionernas storlek och placering i landet. Nu frågar Creutzer igen. Vissa av de intervjuade känns igen från den förra texten, andra är nya röster.

Hemma hos de framgångsrika och förföljda

För att slå hål på historiskt envisa myter öppnade nyligen Judiska museet i Stockholm utställningen En svensk framgångssaga … Ewa Wadell har besökt en utställning med en förhöjd nivå av angelägenhet i en tid då antisemitiska vindar tycks blåsa upp och systermuseet i Bryssel utsatts för attentat med dödlig utgång.