Allt om Industri

17 artiklar

NK:s möbler i långa rader

Utställningen NK:s möbler på Sörmlands museum lyser som starkast när Nyköpingskopplingen får ordentligt med utrymme, menar Karin Jonsson. Den traditionella utställningsformen, med möblerna pedagogiskt men lite tråkigt uppställda i långa rader efter varandra, gör det dock svårt att ryckas med i historien om NK:s möbelverkstäder i Nyköping.

Välgjort i gruvan

Gruvmuseet i Falu gruva har fått en utställning som fungerar för besökare i alla åldrar. Föredömligt korta texter, mycket att prova och man lär sig något samtidigt. Detta är inte betraktarkultur, det är deltagarkultur, konstaterar Thomas Fahlander.

Därför Borås, då och nu

Sedan Textilmuseet i Borås utsågs till Årets museum år 2000 har mycket hänt. År 2014 flyttade museet tillbaka till Svenskt Konstsilkes industrilokaler, där museet först började sin verksamhet 1972. Då rådde full kris i textilbranschen, nu tycks en inspirerande högkonjunktur men med delvis annan inriktning ha ersatt 70-talets undergångsstämning. Pia Cederholm lät sig draperas i textilindustrins nyvunna framgångar.

Se Eskilstuna med museets ögon

I UEForums inkorgar dimper det rätt ofta ner inbjudningar till vernissage på nya utställningar. Men det har hittills bara hänt en endaste gång att någon törs bjuda in oss för en inspektion av ett helt museum, med både gamla och mer moderna utställningar. En modig representant för Eskilstuna stadsmuseum vågade det.

Klok strategi bakom värdefull förnyelse

Vad är det som gör ”Tekniska” i Malmö så speciellt? Ingen märkvärdig hemsida, inget mysigt kafé – enbart glassbox och kaffeautomat. Men fullt av besökare som kommer och stannar i timmar. Besökarantalet har nästan fördubblats sedan 2010. Från årsskiftet till och med juli i år har 81 594 räknats in. Observera att det då enbart handlar om besökare till en ren museiverksamhet. Vi bad Margareta Alin Hegelund ta reda på hemligheten bakom succén.

Ett järnrikt och dramatiskt verk

När det övergivna och K-märkta järnverket i Avesta varsamt började renoveras under 1980-talet var uppdraget att, utan att förstöra byggnadens karaktär, skapa en plats för en interaktiv historieskrivning av järnets framställning. Ewa Wadell har varit i Avesta för att se hur man gjort för att levandegöra en gammal miljö för unga besökare. 

Eco-chic

Filterföretag på turné Clean air – a human right?Camfil Farr Roadshow Producent och projektledning: Actit kommunikation Formgivning scenografi: Anna AskerFormgivning arkitektur: …

Industriland

Initiativtagare/Museidirektör Anders LindhProducent/konstnärlig ledare Ann-Sofie AxelssonProjektledare Niklas CserhalmiProjektledare Torsten Nilsson Biträdande producent Johanna HaverlindBild- och ljudproducent Olle EmilssonUtställningsform aPolisGrafisk form Hjärta …