Allt om Museidebatt

24 artiklar

Pandemin ett år senare

2021 sammanställde utställningsproducenten Amanda Creutzer texten ”Fyra pandemifrågor”, där tio personer vid olika museer i Sverige diskuterade pandemirelaterade utmaningar. Svaren visar på olika perspektiv beroende på personernas olika positioner och institutionernas storlek och placering i landet. Nu frågar Creutzer igen. Vissa av de intervjuade känns igen från den förra texten, andra är nya röster.

Dags att sluta ställa orimliga krav för upphandlingar av utställningsgestaltning

Många museer använder sig av upphandlingar för att få hjälp med att gestalta sina utställningar. I dessa upphandlingar förekommer ofta orimliga krav som missgynnar mindre etablerade formgivare och scenografer. Dessa krav måste få ett slut. Det menar nio personer som är verksamma inom utställningsformgivning.

Samhällsmuseet – modell för framtiden?

Ur decenniers diskussioner har dagens museer vuxit fram. I sin avhandling Samhällsmuseum efterlyses – Svensk museiutveckling och museidebatt 1965–1990, tidigare omskriven i UEForum, skriver Olle Näsman om kulturarvsmuseer och samhällsmuseer. Här ställer han 2016 års museidebatt i relation till museernas verksamhet och efterlyser ett annat perspektiv för kommande diskussioner.

Utställningen blott ett fornminne

När Museiutredningen nu funderat klart ser vissa med oro på utvecklingen, där ämnet ”utställning” ska sorteras in under Riksantikvarieämbetet. Bättre vore att lägga ansvar för att utveckla utställningsmediet i ett eget museiverk, menar Ulla Arnell och Eva Persson, utställningsproducenter med lång erfarenhet från musei- och utställningsvärlden.

Urarva inte museerna

”Urarva inte museerna på deras historia”, skriver Eva Persson, och förklarar varför Biologiska museet var så nydanande när det kom. Den nya kulturarvspolitiken lanseras samtidigt som en rad museer ställs inför drastiska sammanslagningar.

En svensk museichef tiger

Efter den intensiva museidebatten i höstas kom den nya museilagen. Kan ”armlängds avstånd” skapa frispråkiga debattörer inom kåren? Nu är det väldigt tyst, konstaterar Eva Persson. Vidare noteras att samtidigt som Biologiska museet i Stockholm hotas av stängning firar Åbo Biologiska museum 110 år med fest, fri entré och ny utställning.

Siffror som skaver

I januari 2017 kom museernas besökssiffror för 2016. ArkDes, Arkitektur och Designcentrum överraskade med att ligga på tredje plats av landets mest besökta centralmuseer, efter Skansen och Vasamuseet. Det väckte frågor. Hur går det till när museerna mäter sina besökare? UEForum har undersökt saken.

Museidebattens snåriga origami

Den kulturpolitiska debatt om museernas egentliga uppdrag som rasat under hösten går att förstå utifrån en annan debatt, nämligen den som föregick inrättandet av Världskulturmuseet i Göteborg. Men då krävs att man ger sig i kast med en ambitiös avhandling. Det har Klas Grinell gjort.