Allt om Politik

28 artiklar

Museet som arena för politiskt motstånd

Under de senaste åren har protestaktioner på konstmuseer blivit en allt vanligare företeelse. Att använda konstmuseet som en arena för politiskt motstånd är dock inget nytt, även om både mål och medel har varierat över tid. Tintin Hodén redogör för konstverksattackernas långa historia och undersöker den stundtals konfliktfyllda relationen mellan museum och allmänhet.

Dåtid möter samtid i storslagen vävkonst

I utställningen ”Låt hundra blommor blomma” på Röhsska museet visas textila verk av Elsa Pärs-Berglund i dialog med de samtida konstnärerna Shabnam Faraee och Josefin Gäfvert. Besökaren tas med på en odyssé genom Pärs-Berglunds konstnärliga utveckling och 1970-talets omvälvande politiska verklighet. Kerstin Parker har tagit del av utställningen som skildrar en dåtid som är skrämmande lik vår samtid.

Vardagslyx i nytt ljus

På ArkDes funderar konstnärer och arkitekter över begreppet ”lyx” i museets nya utställning Public Luxury. Offentliga rum som privatiseras, lokalt engagemang och aktivism kring stadsbyggnadsfrågor är några av de ämnen som tas upp. Maria Backman har sett en välgjord och mångsidig utställning men saknade än mer fördjupning i texterna.

Blir du omställningsbar lille vän?

I en stor utställning på Arbetets museum presenteras framtidens arbetsmarknad. Hur ska man förhålla sig till strukturella förändringar? Det gäller att vara flexibel, förklarar utställningen. Lars Bergwall tar sig igenom väl avgränsade rum och långa texter, uppskattar tydlighet men saknar en helhetsbild.

Revolution på museum

|

Kuba är ett land i förändring, med statligt internet och allt fler turister. USA och Kuba har inlett en diplomatisk islossning. På Havannas Museo de la Revolución, Revolutionsmuseet skildras revolutionen och det kubanska oberoendet från USA. Jonas Cullberg går på ett museum där tiden tycks stå stilla.

Då falnar röda fanors glöd

Utställningen 100 % Kamp – rättighetskämpar på Sundsvalls museum är en del av det större projektet ”Heterogena kulturarv – Att ändra framtiden” och berättar om lokala rättighetskämpar i Västernorrland. Tråkigt gestaltat trots det behjärtansvärda ämnet, tyckte Karin Kämsby.

Befriande om skuld och utopi

Ämnet kan tyckas överväldigande. Abstrakt. Anspråket att fördjupa vårt medvetande om världen, ge oss kunskap om samtidens brännande frågor, kan sådant verkligen hanteras i museimontrar? Ja, Gunilla Lundahl lät sig övertygas av kuratorerna Eugen Blumes och Chaterine Nichols utställning på Hamburger Bahnhof, Nationalgallerie och Museum für Gegenwart i Berlin.