Allt om Flygvapenmuseum

7 artiklar

Dödens dragningskraft

Museernas förhållande till döden är betydligt vidare än frågan om hantering och utställande av mänskliga kvarlevor. Hur ska museer förhålla sig till de föremål och berättelser som är helt och hållet impregnerade med människors död? Följ med Simon Ekström på en historisk exposé över utställandet av tragisk materialitet på svenska museer.

För barn om djur i krig

Flygvapenmuseum berättar i en utställning om hur militären använt djur i krig, från starka militärhästar, hundar och katter till smittbärande loppor. Utställningen vänder sig till barn, vilket känns lite märkligt för Lars Bergwall, som funderar över etik och moral. ”En vuxenvänlig barnutställning” kallas det. Barn är en prioriterad målgrupp, förklarar museet.

Luft under vingarna

Flygvapenmuseum i Linköping är välbesökt, men vad är det som lockar mest? Är det föremålen, berättelserna eller platsen? Med sådana frågeställningar besökte Lilliann Gilmark museet för en heldag med flyghistoria, var-god-rörskyltar och en djupdykning i kalla krigets dagar.

Den nya sakligheten Utställningsåret 2010

De intressantaste utställningsexperimenten har under det gånga året – liksom tidigare år – ägt rum i provinsen. UEForum har sett fjorton nya genomarbetade basutställningar över hela landet, Stockholm inräknat. Och noterar en saklighetens estetik där monterns form, innehåll och position i rummet ägnas förnyat intresse.

Svenska lekar, lögner och luftfärder

I det förra numret rapporterade Jan Ohlin från nyinvigningen av Linköpings Flygvapenmuseum. Här recenserar Dan Jönsson museets olika delar. Han finner ett traditionellt och förutsägbart utställningsspråk som dock förbyts i något verkligt angeläget vid själva smärtpunkten i svensk efterkrigshistoria: den nerskjutna DC-3:an.