Arkivet

8 artiklar

Dödens dragningskraft

Museernas förhållande till döden är betydligt vidare än frågan om hantering och utställande av mänskliga kvarlevor. Hur ska museer förhålla sig till de föremål och berättelser som är helt och hållet impregnerade med människors död? Följ med Simon Ekström på en historisk exposé över utställandet av tragisk materialitet på svenska museer.

En utställning om en katastrof

En utställning som handlar om bland det mest omskakande svenska folket varit med om i modern tid. En utställning om det som nyss var på allas läppar och som nu finns sparat djupt i vårt minne. En utställning om ett sorgearbete som inte är avklarat. Det är en svår uppgift att gestalta en katastrof men nu finns Efter Tsunamin – Barns berättelser från Asien och Sverige i alla fall och den står just nu på Östasiatiska museet i Stockholm.

När föremålet lyfter

Nordiska museet firar tillsammans med Sveriges Hemslöjdsföreningar Riksförbund designåret med en utställning om korgar. I postindustriell tid mot en bakgrund av denna förindustriella. En lättviktare kan man säga med tanke på innehållet, korgar, korgar, korgar. För var och en med intresse för utställningsform är det så när en tungviktare.