I H.C. Andersens hus växer förståelsen fram ur gestaltningen
En urban omdaning banade vägen för ett helt nytt museum om den danske nationalskalden H.C. Andersen. Mårten Janson lät sig förföras av berättelser, decoupage och blomsterängar i Odense.
En urban omdaning banade vägen för ett helt nytt museum om den danske nationalskalden H.C. Andersen. Mårten Janson lät sig förföras av berättelser, decoupage och blomsterängar i Odense.
I den personliga boken Closed on Mondays summerar Dinah Casson sin långa karriär som utställningsdesigner med att försöka öppna bakdörren …
I två nya böcker diskuteras de konflikter om identitet, vithet och normer som pågått i Sverige under de senaste åren. …
Den outställda sexualiteten – Liten praktika för museers förändringsarbete är en kritisk och idérik bok som genom reflektioner och praktiska tips …
Hälsinglands museum, Hudiksvall090130 – 090831 Illustrationer: Anna Clara TidholmScenografi: Alexander ReichsteinProducent: Mayasa El-Mahmadi Det är inte något nytt för museerna …
Nell Walden (1887–1975) drog som ung ut i Europa och levde i konst- och kulturkretsar under två världskrig och stor dramatik. Hennes liv är som en karta över Europas konsthistoria. Margareta Alin Hegelund har skrivit en bok om henne och sommaren 2018 ordnar tre museer i Skåne utställningar kring ämnet.
Boken Smaka på orden medförde en förnyelse i museernas arbete med utställningstext, berättar Eva Persson och funderar vidare kring textens …
Strindberg i centrumBasutställningProducenter: Stefan Bohman, Erik Höök och Camilla LarssonForm och utställningsteknik: Mats Norberg Strindbergs lägenhet och bibliotek Jag tar …
En nystartad bokklubb för museiprofessionella (och andra intresserade) samlar intresserade för livliga samtal. Veronica Hejdelind berättar mer.
De en gång så imponerande etnografiska samlingarna har på 2000-talet kommit att bli en besvärande påminnelse om en hierarkiskt ordnad värld som vi önskar att vi lämnat bakom oss. Så vad ska vi egentligen med etnografin till på museet? Den frågan ställs i en antologi om nordiska etnografiska museer. Magnus Berg har läst den.
Ingen kan göra allt men alla kan göra något och den som engagerar sig kan åstadkomma häpnadsväckande ting. Gunilla Lundgren …
Det finns många bra svenska barnboksförfattare att bygga en utställning kring. Gunilla Bergströms Alfons Åberg brukar dyka upp, Barbro Lindgrens alla härliga figurer vill man gärna se, Lennart Hellsing har visats på Kulturhuset. När nu Livrustkammaren satsar på Spöket Laban är det ett val som har sina skäl. Ewa Wadell reder ut begreppen.
I Sastamala i Finland finns ett museum helt ägnat åt böcker, boktryckarkonst och läsning. Det heter rätt och slätt ”Bokstav”: …
Just nu visas utställningen Stockholm i seriernas värld på Stockholms stadsmuseum. Det är en utställning som belyser hur Stockholms olika miljöer och invånare deltar i många slags berättelser. Katrin Friberg besökte stadsmuseet för att lära sig mer om seriefigurernas stad.
– Kommer du dig någonsin för att ta med dig något att läsa, kanske Tomas Tranströmers dikter inlästa, och sätta dig i trädgården eller än bättre i skogen och bara insupa atmosfären?
– Nej …?
– Jag tänkte nästan det.