Allt om Människokroppen

11 artiklar

Med hjärta för människokroppen

Vid flera tillfällen har UEForum fått tips om Livets museum, ett medicinhistoriskt museum i Lund som tydligen ska vara något alldeles extra. När Pia Cederholm nyligen råkade befinna sig i Lund såg hon ett tillfälle att besöka museet mellan ett möte och en flygbuss, ifall någon på museet kunde tänka sig att öppna bara för henne? Jadå, det gick att ordna.

Med kroppen som slagfält

På Stockholms stadsmuseum visas en utställning av fotografen Catharina Gotby som är 2013 års mottagare av Lennart af Petersenspriset. Fotografierna är hämtade ur hennes fotoböcker Presence, Med kroppen som slagfält, Evigt brinnande tid och Sång. Katrin Friberg ser hur utställningsrummet laddar bilderna med en särskild svärta.

Ett kikhål in till syndens Sverige

På Spritmuseum i Stockholm får besökarna komma riktigt nära den svenska synden. Johannes Soldal noterar att pornografin förlorat en hel del av sin forna laddning men också att det svenskar verkar vara mest upptagna av är hur omvärlden ser på oss. Frigjorda och lyckliga eller hämmade och deprimerade?

Röster från ålderns gråa höst

Ålderstigna människor har förstås alltid funnits men aldrig tidigare har så många levt så länge och blivit så gamla. För de flesta av oss väntar i slutet av livet en annan och skröpligare tillvaro, kanske också en stor ensamhet. Katrin Friberg har blickat ett antal decennier fram i tiden med hjälp av en utställning på Nordiska museet.

Djuret är inte människa

I takt med att forskningen avtäcker allt fler likheter mellan människor och andra djur uppstår ett behov av att diskutera var gränsen går. Och kanske också att slå fast en hierarki? Johannes Soldal har sett en utställning som går över gränsen och sedan tillbaka till det tryggt mänskliga igen.

Rörelser att känna och höra

Trots att svenskar gärna ser sig själva som ett naturälskande folk med sunda ideal och en levande idrottsrörelse så är idrottandet i landet, historiskt sett, inte särskilt gammalt. Den folkrörelse som idrott ofta tycks vara, är en satsning som startade med nykterhetsrörelsen för knappt hundra år sedan. Det tog dessutom relativt lång tid innan den slog igenom i landet eftersom den möttes av skepsis. Ewa Wadell gav sig i kast med idrottens korta men rörliga kulturhistoria.