Alla artiklar i UEForum #6 2013

9 artiklar

Djuret är inte människa

I takt med att forskningen avtäcker allt fler likheter mellan människor och andra djur uppstår ett behov av att diskutera var gränsen går. Och kanske också att slå fast en hierarki? Johannes Soldal har sett en utställning som går över gränsen och sedan tillbaka till det tryggt mänskliga igen.

Dockornas hemligheter

På Stadsmuseet i Stockholm visas utställningen Michael Meschke Marionetter på Stadsmuseet i Stockholm. Som utställningens namn avslöjar handlar utställningen om marionettkonstnären Michael Meschkes verk. Katrin Friberg gick dit och blev fascinerad. 

Rörelser att känna och höra

Trots att svenskar gärna ser sig själva som ett naturälskande folk med sunda ideal och en levande idrottsrörelse så är idrottandet i landet, historiskt sett, inte särskilt gammalt. Den folkrörelse som idrott ofta tycks vara, är en satsning som startade med nykterhetsrörelsen för knappt hundra år sedan. Det tog dessutom relativt lång tid innan den slog igenom i landet eftersom den möttes av skepsis. Ewa Wadell gav sig i kast med idrottens korta men rörliga kulturhistoria.

Tomt mellan ytans ränder

Det låter som årets mest fruktbara utställningskoncept – att ur de gigantiska magasinen med en och en halv miljon föremål på Nordiska museet välja ut en mängd guldkorn som förenas av sin randighet och sedan ställa samman dem på ett ögonöppnande sätt. Ränder kan ju vara så fascinerande, så grafiskt vackra och så tunga av mening! Ändå blir det inte någon riktig fullträff. Axel Andersson förklarar varför.

Stilla flyter livet i Östergötland

En mätt och glad chefredaktör vandrade omkring bland utställningarna på Östergötlands museum under en lördag i oktober. Hon slogs av två saker som utmärker just den här institutionen och en sak som den har gemensam med de andra museer hon hittills besökt under sin länsmuseiodyssé.