Digital kuratering i en mer-än-mänsklig värld
Klas Grinell läser en teoritung text om digital kuratering men saknar kopplingar till de mer övergripande samtidsfilosofiska diskussioner som pågår utanför museisektorn.
Klas Grinell läser en teoritung text om digital kuratering men saknar kopplingar till de mer övergripande samtidsfilosofiska diskussioner som pågår utanför museisektorn.
En nyutgiven antologi presenterar populärvetenskapliga ”biografier” över tio föremål i Vasamuseets samling. Kulturarvspedagogen Charlotte Ahnlund Berg uppskattar bokens försök att anlägga ett genusperspektiv, men saknar en reflektion kring den metod som författarna har utgått ifrån.
Vilken var publikens roll när Nationalmuseum etablerades? Och vilka bestämde vilka verk som skulle köpas in? Museichefen och konstvetaren Patrik …
Well, what is it then, this ”Artistic Research”? Given that it already is impossible to objectively explain what the term …
Boken Kvinnosaker, skriven av Karin Carlsson och illustrerad av Amanda Berglund, är ett samarbete mellan Stockholms Kvinnohistoriska och Bonniers förlag. Boken …
Omslagsbilden föreställer en man men händerna i kostymfickorna, som stannat upp på sin väg genom det naturhistoriska museet. På andra …
Temat i förra numret, nr 5 2019, var ”SoMe”, alltså sociala medier. Tidskriften uppmärksammade hur museer på kort tid blivit …
Boken är ett samarbete mellan experter i curatering, utställningsdesign och grafisk formgivning på konst- och designskolan i Karlsruhe. Den är …
Gender and Heritage – Performance, Place and PoliticsRed. Wera Grahn och Ross J. WilsonRoutledge 2018 Hur genus framställs i kulturarvshistoriska …
Vad är kulturarv – egentligen? Ett axplock internationella handböcker i ämnet visar på en tydlig etnocentricitet, där kulturarv som begrepp …
INSIDE THE LOST MUSEUM: Curating, past and present Steven LubarHarvard University Press 2017 Av vad består ett museum – och hur blir …
Danske Museer nr 3 augusti 2018 Gedigna museitidskrifter med både seriösa, nyfikna och angelägna artiklar inbäddade i läcker formgivning, det …
En drottning deltar vid den högtidliga invigningen av en stor utställning samma dag som museichefen slutar och efterlämnar tretusen föremål …
Nell Walden (1887–1975) drog som ung ut i Europa och levde i konst- och kulturkretsar under två världskrig och stor dramatik. Hennes liv är som en karta över Europas konsthistoria. Margareta Alin Hegelund har skrivit en bok om henne och sommaren 2018 ordnar tre museer i Skåne utställningar kring ämnet.
Vad är ”konstmuseets historiska dilemma” och hur fick konstutställningen den form den har idag? Om den konstmuseala utställningspraktikens framväxt handlar en ny doktorsavhandling av Eva-Lena Bergström med utgångspunkt från Nationalmuseum. Det är en omsorgsfull genomgång av ett rikt källmaterial och en nyanserad bild av utställningsverksamheten vid landets största konstmuseum under hundra år, skriver opponent Kristoffer Arvidsson.