Allt om Djur

19 artiklar

Milslångt mellan natur och kultur på Evolutionsmuseet

Människans relation till naturen belystes i en rad sammanhang under 2023. Det kan ses som en naturlig följd av klimatkrisens akuta situation, som kräver nya tankesätt och förhållningssätt till djur och växter. Men också, menar Sara Andrén, en insikt hos konstnärer och konst- och kulturhistoriska museer att det som schablonartat kallas för ”natur” inte längre kan behandlas som någonting bortanför kulturen, utan snarare som en intrikat del av denna.

Animal Kingdom och naturens oordning

Nordiska Akvarellmuseets Animal Kingdom är en internationell utställning ”som med hjälp av estetik, vetenskap och filosofi undersöker människans förhållande till naturen”. Istället för en regelrätt recension av utställningen – som sannerligen rymmer mycket spännande och sevärd konst på ett av södra Sveriges mest natursköna och verkligt ambitiösa museer – väljer Caroline Owman att dröja kvar vid den vaga irritation som den väckte och en känsla av osäkerhet, som hon tycks dela med både René Descartes och Carl von Linné.

För barn om djur i krig

Flygvapenmuseum berättar i en utställning om hur militären använt djur i krig, från starka militärhästar, hundar och katter till smittbärande loppor. Utställningen vänder sig till barn, vilket känns lite märkligt för Lars Bergwall, som funderar över etik och moral. ”En vuxenvänlig barnutställning” kallas det. Barn är en prioriterad målgrupp, förklarar museet.

Under ormbunkar och palmblad

Huttrande uthärdar vi den svenska vinterkylan, ovetande om den sinnliga upplevelse av Medelhavets sommar som generöst flödar genom en utställning nära oss. UEForum skickade Katrin Friberg till Edvard Andersons växthus i Bergianska trädgården, där hon lät sig omslutas av värmen från sjungande växter.

Djuret är inte människa

I takt med att forskningen avtäcker allt fler likheter mellan människor och andra djur uppstår ett behov av att diskutera var gränsen går. Och kanske också att slå fast en hierarki? Johannes Soldal har sett en utställning som går över gränsen och sedan tillbaka till det tryggt mänskliga igen.

Skört och skönt om insekter

Kanske är det ingen slump att orden entomologi (vetenskapen om insekter) och etymologi (läran om ord, deras ursprung, form och mening) låter så lika att de lätt kan sammanblandas av en lekman. Tomas Tranströmer, Sveriges allra käraste poet, behärskar däremot bägge. En anspråkslös sommarutställning på Naturhistoriska riksmuseet åskådliggör detta på ett utmärkt sätt.

Människans natur

Konsthallen Dunkers kulturhus, Helsingborg080614 – 090104Utställningskommissarie: Magnus JensnerKoordinator: AnnCatrin GummessonUtställningsassisten: Andreas NilssonTekniker: Viktor Hallonsten, Ulf Luckman,Christian Odeholm, Finn Svensson,Lars-Ola Bergkvist, …