Arkivet

19 artiklar

Titanic djupt och ytligt

En del stora vandringsutställningar går inte i museernas regi, utan erbjuds via utställnings- och eventföretag direkt till kommunerna. En sådan utställning är Titanic – The Exhibition, som tidigare visats i Örebro, Skellefteå och Malmö. Nu står den i Göteborg, där Iréne Karlbom Häll var positiv till själva utställningen men frågande till en detalj i shopen.

Bergman och teatern

Ingmar Bergman är för många mer känd för sina filmer, men det var inom teatern han hade sin hemvist. I en stor och välproducerad utställning på Scenkonstmuseet visas hur hans teater och film ofta gått hand i hand. Tacksamt att museet litar på besökaren, skriver Johannes Soldal, som med behållning sett utställningen som slutar 16 september.

Vardagslyx i nytt ljus

På ArkDes funderar konstnärer och arkitekter över begreppet ”lyx” i museets nya utställning Public Luxury. Offentliga rum som privatiseras, lokalt engagemang och aktivism kring stadsbyggnadsfrågor är några av de ämnen som tas upp. Maria Backman har sett en välgjord och mångsidig utställning men saknade än mer fördjupning i texterna.

Evolutionen rullar bara framåt

Det händer inte ofta att Pia Cederholm kastar sig iväg till utlandet enbart för att hon blir nyfiken på en ny utställning. Men marknadsföringen inför öppnandet av evolutionsutställningen Livets tre på Naturhistorisk museum i Oslo skapade verkligen skyhöga förväntningar. Kanske lite för höga?

Bråkat och spunnet

Textila processer intar svala stenrum när två konstnärer redovisar arbeten i lin och ull på Art Lab Gnesta. Dofter och färger avlöser varandra, det är sinnligt, taktilt och associativt. Arbeten görs för hand och med äldre industriell teknik. Vad är möjligt att göra idag? Utställningen manar till begrundan över sakernas tillstånd i dagens textilproduktion och polariseringen mellan hantverk och industri, skriver Maria Backman.

Konkret konst i bästa form

Utställningen Concrete Matters på Moderna Museet om konkretismen i Latinamerika under mitten av 1900-talet har fått en inramning som både fångar upp och återger rörelsens formspråk. Minnen av kända namn som Lina Bo Bardi och Oscar Niemeyer har vävts in i formgivningen. Arkitekturen har på ett fantasifullt sätt blivit till hjälp för att tränga djupare in i de tankar och idéer som bjuds, skriver Gunilla Lundahl.