Allt om Arkiv

15 artiklar

Dayanita Singhs nyskapande rum för fotografi

Utställningen Sea of Files på Hasselblad Center i Göteborg visar verk av 2022 års Hasselbladspristagare, den indiska fotokonstnären Dayanita Singh. Singhs aktiva och konsekventa arbete för att påverka utställningsprocessen genom sin konstruktiva design av presentationsformen och infogandet av fotografiet i en nyskapande rumslig kontext blir en värdefull påminnelse om fotokonstens betydelse för utvecklingen av utställningsmediet.

Nyfikenhetens lov

Vad gör ett museum angeläget? Bäst blir det när nyfikna sakletare trivs och tingen ställs mot varandra, menar Nicholas Thomas, professor och museichef i en ny bok. Ledigt skrivet och underhållande, om än inte med den tyngsta analysen, tycker Kerstin Smeds.

Tomt mellan ytans ränder

Det låter som årets mest fruktbara utställningskoncept – att ur de gigantiska magasinen med en och en halv miljon föremål på Nordiska museet välja ut en mängd guldkorn som förenas av sin randighet och sedan ställa samman dem på ett ögonöppnande sätt. Ränder kan ju vara så fascinerande, så grafiskt vackra och så tunga av mening! Ändå blir det inte någon riktig fullträff. Axel Andersson förklarar varför.

En stulen värld

Vill du ha en mumie? / Hjärtliga hälsningar Tage.
Det du håller på att samla låter väldigt fint och blir tacksamt mottaget, även så en mumie, svarar dåvarande chefen på Göteborgs Museum.

Korrespondensen mellan museet och en insamlare på svenska ambassaden i Lima är ett av flera motbjudande exempel på museers engagemang i handeln med kulturföremål, som presenteras i utställningen En stulen värld på Världskulturmuseet i Göteborg. Det som tidigare var ett äventyr som inte bara inbringade stora pengar utan även ära och berömmelse betraktas idag som en smutsig hantering i klass med vapen- och narkotikahandeln. Trots det finns det fortfarande villiga köpare. Och var handeln förr någorlunda öppen är den idag lika aktiv, men fortgår i det fördolda.

Människans natur versus Plastic fantastic!

Nu har det hänt igen! Jag lämnar Dunkers Kulturhus i Helsingborg mycket rikare och lite fattigare. Fattigare för att de har en så fantastiskt fin museishop med roliga, vackra, fiffiga, dyra och billiga saker. Rikare för att de lyckas planera sina tillfälliga utställningar så väl att huset, som redan det liknar en lyxig chokladask, under locket bjuder på en fin blandning av mörka och ljusa bitar, några lite segare, som räcker längre och några som smälter snabbt på tungan. Vid förra besöket var blandningen: foto med Sally Mann, konst med Lenke Rothman, kulturhistoria med Klippanpopen och debattutställningen Killar.

Porträtt av en plats

Ulla Arnell berättar om ett konstnärligt dokumentationsarbete i mångkulturella Fisksätra. På biblioteket i Fisksätra, i Nacka strax utanför Stockholm, finns sedan i februari 2008 Fisksätra Mönsterarkiv. Det är ett konstprojekt som de båda konstnärerna Katarina Wiklund och Susanna Wiklund genomfört tillsammans med människor som bor och arbetar eller är uppvuxna i Fisksätra. Det är inget traditionellt arkiv utan långt ifrån hur man föreställer sig arkiv med handlingar och dokument i slutna, låsbara, brandsäkra skåp.