Överhetens trädgårdar
Nationalmuseums utställning om trädgården är en alltför ensidig skildring av trädgården som begrepp och fenomen. Det anser Malvin Karlsson som tar avstamp i utställningens inledningstext.
Nationalmuseums utställning om trädgården är en alltför ensidig skildring av trädgården som begrepp och fenomen. Det anser Malvin Karlsson som tar avstamp i utställningens inledningstext.
På Nationalmuseum i Stockholm visas just nu utställningen ”Trädgården – Konst och natur under sex sekler”. För den trädgårdsintresserade Sofie Bergkvist är utställningens ambitiösa grepp att skildra hur trädgårdar framställts i konsten och hur konsten påverkat trädgårdar sedan medeltiden onekligen intressant. Genom att närstudera texternas uppbyggnad och innehåll hoppas hon kunna visa på vikten av att väga sina ord väl på de få rader en författare av utställningstext har till sitt förfogande.
Vilken var publikens roll när Nationalmuseum etablerades? Och vilka bestämde vilka verk som skulle köpas in? Museichefen och konstvetaren Patrik …
– Idag ska vi besöka Nationalmuseum, säger jag en lördag vid frukostbordet. 8-åringen ser skeptisk ut och utbrister: – Men …
Det går att ana viss plagiering av Krugers välkända bildspråk i Nationalmuseums reklam för utställningen. Utformning fortsätter i samma röd-vit-svarta …
Richard Berghs om Konst och annat I sin studie ”Om konst och annat” (1908) formulerade kulturdebattören och konstnären Richard Bergh (1858–1919) sin alldeles …
Museet har avsatt ett betydligt större utrymme än tidigare för sin barnverksamhet. Den skapande delen har fått dubbla utrymmet med …
Finns det något bättre än att gå på museum med barn? Att få se barnens upptäckarglädje och genuina fascination inför …
Nationalmuseum har en utställning med John Singer Sargent, en av 1800-talets stora målare som inte tidigare visats separat i Sverige. En närmast explosiv upplevelse, skriver Rasmus Sjöbeck, som tar del av utställningen med stor behållning.
Vad är ”konstmuseets historiska dilemma” och hur fick konstutställningen den form den har idag? Om den konstmuseala utställningspraktikens framväxt handlar en ny doktorsavhandling av Eva-Lena Bergström med utgångspunkt från Nationalmuseum. Det är en omsorgsfull genomgång av ett rikt källmaterial och en nyanserad bild av utställningsverksamheten vid landets största konstmuseum under hundra år, skriver opponent Kristoffer Arvidsson.
Under tiden som Nationalmuseum har stängt för ombyggnad får dess designföremål möta publiken på andra håll, just nu på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. ArkDes på Skeppsholmen visar en storslagen utställning på Sverigebesök och Folkform samlar formgivare på Möbelmässan, med mera. Gunilla Lundahl kryssar mellan utställningar i Stockholm och funderar över design och utställningsgestalning.
Ingenstans kommer vi så nära förhistoriens människor som i deras gravar. Där ligger de, resterna av personer som levt för …
Hos gudar och gudinnorNationalmuseum 110414-120115Projektledare: Veronica HejdelindFormgivning: Tor SvaeProduktion: Nationalmuseum Resan Fram och TillbakaHistoriska museet 110331 – våren 2012, därefter …
SYNPUNKTEN En väninna kom till Stockholm för att se Prerafaeliterna, vårens succéutställning på Nationalmuseum, och drog med mig. Det prerafaelitiska brödraskapets …
Häromkvällen på väg till Moderna museet passerade jag Nationalmuseum och förvånade mig över hur mörk och dyster det venetianska palatset …